Minerale şi roci din Munţii Banatului

Interviu @ Constantin GRUESCU ♰ in momoriam ♰

♰ in memoriam ♰

Constantin Gruescu (n. 12 aprilie 1924 d. 22.01.2020) s-a născut în comuna Dognecea, județul Caraș Severin, fiind descendent al mai multor generații de mineri. A fost pasionat de mic de geologie, minerale și roci. Adunând cu pasiune toată viața exponate minerale, a întemeiat in 1945 Muzeul de Mineralogie Estetică a Fierului în localitatea Ocna de Fier (vechi centru minier din Munții Dognecei). Constantin Gruescu a crescut, a învăţat şi a îmbătrânit iubind mineritul şi oamenii dedicaţi adâncurilor. A adunat de-a lungul anilor minerale şi roci din Munţii Banatului, punând bazele Muzeului de Mineralogie Estetică a Fierului din casa sa, un muzeu privat care avea să facă cunoscute localităţile Ocna de Fier şi Dognecea nu numai în ţară, ci şi departe, peste hotarele României. Cei care răsfoiesc caietele sale de amintiri, cu înscrisuri lăsate drept dovadă a celor care au trecut pe aici, vor găsi nume de oameni importanţi din ştiinţă şi cercetare, din politică şi administraţie, din cultură şi educaţie, reprezentanţi ai caselor regale, ai bisericii, oameni importanţi şi simpli, elevi, studenţi, maturi şi bătrâni.

Om de ştiinţă în domeniul mineralogiei, cu o pasiune pe cât de neobişnuită pe atât de frumoasă şi preţioasă. A reuşit să adune în peste şase decenii o întreagă colecţie de flori de mină, de pe întreg teritoriul ţării, dar în special din bazinele miniere din zona Banatului – Ocna de Fier, Dognecea, Sasca Montană, Armeniş-Teregova sau Moldova Nouă. Astăzi este membru al Societăţii Geografice Române si ghid pentru cei care-i trec pragul muzeului din propria casa. Imposibil să nu fii copleşit de frumuseţea florilor de mină, fiecare piatră având povestea ei… Pasiunea sa dedicată geologiei acestor plaiuri va dăinui pe mai departe!

Crucea de Cuarț

Prin Munţii Banatului @
Constantin GRUESCU

Munţii Dognecei sunt constituiţi preponderent din şisturi cristaline, alături de care apar însă şi unele formaţiuni sedimentare (calcare mezozoice, gresii, marne şi microconglomerate). Formaţiunile cristaline şi cele sedimentare au fost străpunse de roci magmatice, rezultând punerea în loc de banatite (granodiorite, granite, gabrouri, etc.).

Când m-am născut eu, în noaptea Ursitoarelor, mama a avut un vis interesant. Visul ei era o carte mare, de culoare albastră pe coperta căreia era o cruce albă, lucioasă, cu raze strălucitoare. Poate a fost o predestinare a vieții mele, întrucât preocuparea mea de bază a fost de a scoate din întuneric la lumină frumusețile nebănuite ale munților noștri.” Constantin Gruescu

Întocmai cum a visa mama sa a descoperit formațiunea de roci Macla Gruescu, o juxtapunere de două cristale de cuarț de 7 centimentri intersectate într-un unghi de 90 de grade, cristale care formează o cruce albă… Dumnezeu să te aibă în pază maestre!

În 2020 stăm acasă,
vizităm România 💙💛❤
& reSTART-ăm turismul românesc!
Vizităm 🇷🇴 BANATUL MONTAN 🇷🇴

P⊕vestea celei mai frumoase
💙💛❤ peşteri din Banat 💙💛❤

Strategie Turism Caras Severin Povestea Locurilor

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com

Comments are closed.