🐃 Z I M B R U L 🐃
… legenda în libertate 🇷🇴
din Munții României 💙💛❤
@ Sebastian Mastahac & MERINO
Întâlnirea cu ei în libertate provoacă
emoții greu de redat în cuvinte. Sebastian
Zimbrul este cel mai mare mamifer terestru din Europa, ajungând să cântărească până la 1000 de kilograme și să aibă o înălțime de peste 1,9 m. Odinioară era prezent pe tot continentul european. Din cauza vânătorii excesive, a braconajului, dar și a reducerii și fragmentării habitatului, zimbrul a dispărut din România acum mai bine de 200 de ani. O soartă asemănătoare a avut-o în toată Europa, ajungând să fie considerat un animal pe cale de dispariție. Zimbrul a fost mereu un animal impresionant și venerat: românii îl știu mai ales din legende și povești, ultima redută a zimbrilor fiind în Carpați, înainte să dispară definitiv, în 1790. Astăzi România este una dintre cele 9 țări europene alături de Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina, Polonia, Slovacia, Rusia și Germania în care zimbrii trăiesc în sălbăticie. În 2014, 17 exemplare de zimbru (Bison bonasus) au fost aduse la Armeniș, Caraș-Severin, din diferite centre de reproducere din Europa. Este cel mai mare transport și cel mai important fenomen de reintroducere a zimbrului care a avut loc vreodată în Europa, de care s-au ocupat peste 250 de oameni – specialiști în conservarea naturii, autorități, jurnaliști și localnici. Zonele învecinate comunei Armeniș sunt printre cele mai bune din România, din punct de vedere al condițiilor naturale, pentru a găzdui o populație liberă de zimbri. Comuna Armeniș a fost aleasă pentru repopulare cu zimbri în urma unui studiu elaborat de experți care au analizat mai multe zone din județele Mehedinți, Gorj, Caraș-Severin și Hunedoara.
Prin
Munții Țarcu
🇷🇴 Armeniș 🇷🇴
Poiana Ruscă
În prezent, în Munții Țarcului, în apropierea localității Armenis, se află o populație de 20 zimbri, ce trăiesc în sălbăticie devenind o parte din ecosistemul natural din Situl Natura 2000. Munții Tarcu se întind pe o suprafață de 59000 de hectare. Obiectivul propus a fost fotografierea acestor animale emblematice în sălbăticie. Deoarece preferă zone retrase, fotografierea lor nu este ușor de realizat, în căutarea lor am avut de străbătut distanțe lungi, prin zăpadă mare de 40 cm, întrucât am ajuns la câteva zile după ce a nins abundent.
🐃 în libertate 🐃
Întâlnirea cu ei în libertate provoacă emoții greu de redat în cuvinte… Îmi doresc că generațiile următoare să fie încântate de prezența acestor animale în sălbăticie 🇷🇴 în Munții României 🇷🇴 Am avut bucuria să merg întru-un peisaj mirific dar care a cerut efort susținut din partea mea, a trebuit să merg prin zăpadă înaltă cu echipamentul de fotografiat în spate, ce are o greutate deloc de neglijat, am dormit în cort, chiar dacă mercurul termometrului stătea leneș la -10 grade Celsius. Când te afli în preajma acestor animale, te încearcă atât de multe emoții greu de exprimat în cuvinte. În 1927 mai rămăseseră în lume mai puțîn de 50 de exemplare, dar eforturile au făcut posibilă înmulțirea lor iar de câțiva ani, chiar eliberarea lor în sălbăticie. Sebastian Mastahac
În 2020 stăm acasă,
vizităm România 💙💛❤
& reSTART-ăm turismul românesc!
Comments are closed.