Tabăra Filistenilor
Povestea triumfului omului
obişnuit în faţa unui gigant.
Soarta conflictului decisă printr-o luptă om la „om”, o tradiţie în luptele din antichitate, prin care disputele puteau fi rezolvate fără vărsarea de sânge ce ar fi decurs dintr-o bătălie majoră.
În acea vreme, filistenii şi-au strâns trupele pentru război la Soco, în Iuda, aşezându-şi tabăra la Efes-Damim, care se află între Soco şi Azeka. Saul împreună cu bărbaţii lui Israel s-au strâns şi şi-au aşezat tabăra în valea Ela. După aceea s-au aşezat în linie de bătaie împotriva filistenilor. Filistenii stăteau pe un deal, iar Israel stătea pe un altul, între ei aflându-se o vale.
Din tabăra filistenilor a ieşit un luptător al cărui nume era Goliat. Era din Gat şi avea o înălţime de şase coţi şi o palmă. Pe cap avea un coif de bronz şi era îmbrăcat cu o platoşă din zale de bronz în greutate de cinci mii de şecheli * 1 Samuel 17:5 aproximativ 60 kg Nişte apărători din bronz îi acopereau picioarele, iar pe spate îi atârna o lance. Lemnul suliţei lui era ca sulul unui ţesător, iar vârful ei era de şase sute de şecheli de fier…
{ între 700 şi 1.200 de grame }
Masivitatea brăţărilor spiralice de aur şi de argint este considerabilă… greutatea celor de aur variază între 700 şi 1.200 de grame, iar a celor de argint păstrate întregi variază în jurul unei jumătăţi de kilogram. Astfel de piese nu pot fi considerate simple podoabe ale portului cotidian…
Cine a fost
🇷🇴 GOLIAT!?
Străvechii filisteni, adeseori menţionaţi în Biblie, ale căror origini i-au fascinat pe oamenii de ştiinţă de multe decenii, au ajuns în Orientul Mijlociu venind din sudul Europei în urmă cu peste 3 000 de ani, potrivit unor noi teste ADN, informează Reuters şi AFP.
Aceste descoperiri genetice au fost făcute în urma analizării unor schelete dezgropate de arheologi în Israel în 2016, inclusiv oase de copii îngropate sub casele filistenilor, au anunţat autorii unui studiu publicat în revista Science Advances. Această populaţie a fost descrisă cu regularitate ca un inamic al israeliţilor în textele biblice. Uriaşul Goliat era filistean.
Pe o prismă descoperită în fosta cetatea a filistenilor Lachis, oraș situat aproape de muntele Hermon care făceau un intens comerț maritim, dovada arheologică are pe faţa sa, alături de numele piro al Egiptului Amenhotep ll(1435-1420 î.Hr.) și numele zeului Ptah, fiind numit cu titlul ,,Domnul du Gitti” sau Gaat. Titlul du Gitti pe care îl purta zeul, cred că vine din vechile cuvinte arimine diu sau die de pe tăblițele de plumb cu sensul de sfînt. Cuvîntul du a fost găsit și în textele descoperite la Serabitṭ, subliniind că Ptah este adesea numit ,,Domnul eternității” sau ,,Unicul veșnic”, adică o divinitate unică sau un fel de monoteism…
Banatul de câmpie…
Dar Gat a fost o cetate a filistenilor amintită de mai multe ori în 1 Samuel 17, și ll Samuel 21,19 unde Goliat a fost bătut măr și ucis…, numele fiind folosit și pentru alte locuri din vecinătate, cum ar fi Carmel Gat, deci atât un centru de putere cât și un teritoriu care purtau același nume. Iar Gitaim au fost un popor filistean amintit în Neemia 11,32 și Samuel 4,3, unde dacă îndepărtăm particula im care arată pluralul, avem taman denumirea baștinei carpatine așa cum apare scrisă și pe tăblițele de plumb descoperite la Sinaia.
Un gitit/giti este o persoană din Gat/Gitta așa cum ne-au lăsat mărturie peste timp și textele descoperite în situl egiptean de la Amarna, o vastă regiune arheologică egipteană care reprezintă rămășițele vechiului oraș construit de către faraonul/pir-o Akhenaton pe la sfîrșitul anilor 1353 î.Hr. și abandonat la scurt timp după moartea acestuia.
Deasemenea, în Banatul de câmpie din vestul României, există și azi localitatea Gat(d) care face parte din comuna Ghilad fiind situată în apropiere de Ciacova, iar ca să ajungi aici trebuie să treci pe lângă pădurea Macedonia… arie naturală care se află în partea vestică a județului Timiș, pe teritoriul orașului Ciacova și al comunelor Banloc, Ghilad, Giulvăz.
360 °
GOLIAT 💙💛❤
۞ Steaua lui DAVID ۞
🏛️ Străvechii Filisteni 🏛️
Copacii Giganți din ♰ Biblie ♰
Surse: descopera.ro, ariminia.ro & agerpres.ro
Comments are closed.