Sfânta Varvara ✨ Vâlva minelor

✨ aurul agatârșilor ✨ minerii agatârşilor ✨

Patroana minerilor ⛏️

Vâlva & ✨ aurul agatârșilor ✨

În cele mai multe zone din ţară, vâlva este considerată un duh rău; în Ţara Moţilor, textele folclorice caracterizează vâlvele destul de confuz, cel mult ca nişte femei fabuloase, fără identitate precisă, peregrinând noaptea pe dealuri şi aducând cu ele maleficul; ele pot fi alungate doar cu fumul rezultat din arderea crenguţelor de cătină roşie, pe care le aprind copiii în scop de a îndepărta duhurile rele. Dintre aceste vâlve, puține au caracter benefic, dispunând de o mare forţă şi controlând fenomene-le atmosferice (trăsnet, grindină, furtună, ploi torenţiale) printr-o luptă corp la corp cu norii, pe care îi înving, ferind astfel satele de calamităţi.

Deasemenea, în unele tradiții, Vâlva minelor este asimilată cu Sfânta Varvara, patroana minerilor, celebrată pe 4 decembrie. Acestă întruchipare fabuloasă este prezentă în credinţele oamenilor din Munţii Apuseni, unde este stăpâna minelor de aur. Mulţi cred că baia care nu are vâlvă nu are aur.

Își pune ochii pe câte un fecior mai zdravăn și când îl întâlnește singur prin vreun colț de știolnă, i se arată… Feciorul rămâne uimit de atâta frumusețe și nu poate scoate nicio vorbă. Atunci ea îl mângâie și îl dezmiardă, spune că i-i drag de el și că are să-i arate pe unde să cerce aur. Și așa se pomenesc unii deodată în belșug. Dar Vâlva le cere un singur lucru: să nu spună la suflet de om că au dat față cu ea, că dacă vor cuteza să-și caște gura sunt pierduți. Și vezi cum e omul, când dă de noroc: nu știe să-și pună straje gurii; și-apoi Vâlva îl sugrumă ca pe niște pui de vrabie. 

… pe urmă tot ei îi pare rău, că ce ți-e drag, tot drag îți rămâne; și după ce a omorât un om, dă   aur din belșug   celorlalți, ca să-și ispășească păcatul. De aceea e credința la băieși că dacă omoară baia vreun om, dăm de aur!” 

Tudor Pamfile, 1916.

Rămâi alături de noi, Vâlva este una din personajele / caracterele de basm din mitologia românească pe care o să le personalizăm în conceptul NFT 3D Europe GENESYS aflat în ultima etapă de pre-lansare. Vezi toată povestea: Vâlva & ✨ aurul agatârșilor ✨ minerii agatârşilor ✨


Written by Daniel ROȘCA

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 8500 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com

1 thought on “Sfânta Varvara ✨ Vâlva minelor

Comments are closed.