O civilizație unică în lume ۞

Civilizația CUCUTENI ۞ Originea EUROPEI
Banat NEOLITIC

O civilizație unică în lume ۞

Timișoara Capitală
Europeană 2023 🇷🇴

Banatul rescrie istoria Europei 🇷🇴
Civilizația CUCUTENI & Sanctuarul de la Parța

Titlul de Capitală Culturală Europeană, evenimentul cultural al anului în România, va oferi atât timișorenilor, cât și vizitatorilor orașului privilegiul de a admira exponate unice aparținând celei mai prestigioase civilizații preistorice europene, care vor fi prezentate în expoziția „Apogeul artei preistorice europene – Cultura Cucuteni”. Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Artă Timișoara din 18 mai până în 1 octombrie, unde vor fi expuse numeroase exponate reprezentative ale acestei manifestări culturale eneolitice.

O civilizație unică în lume 🇷🇴

Cea mai cunoscută cultură eneolitică de pe actualul teritoriul României și totodată cea mai spectaculoasă din întreaga Europă, parte a complexului cultural Precucuteni-Cucuteni-Tripolye, a cunoscut o perioadă de înflorire de aproximativ un mileniu și jumătate, între 5000-3500 î.Hr. și a cuprins Moldova, nord-estul Munteniei și sud-estul Transilvaniei, fiind identificată, în perioada de maximă expansiune, pe o suprafață de peste 150.000 de kilometri pătrați.

Primele vestigii au fost descoperite încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea și de atunci au fost cercetate mai multe așezări aparținând acestei culturi, altele fiind în curs de cercetare. Cele mai importante descoperiri au fost făcute la răsărit de Carpați, artefactele scoase la lumină de arheologi, adevărate capodopere, situează această cultură printre cele mai însemnate realizări ale artei eneolitice. Cultura Cucuteni impresionează printr-o admirabilă ceramică pictată în două sau trei culori – alb, roșu și negru –, principalul motiv fiind spirala reprezentată în diverse combinații și dispusă în registre de o remarcabilă simetrie și ritmicitate. Vasele, de diferite forme, se remarcă prin proporții și eleganță, iar mulțimea de statuete antropomorfe, închinate cultului fecundității și fertilității, denotă, de asemeena, un remarcabil simț artistic.

Expoziții similare la Salonic și Sibiu 🇷🇴

Realizarea muzeografică a acestei expoziții se datorează colaborării dintre Filiala timișoreană a Academiei Române, reprezentată de cercetătorul științific Dr. Florin Drașovean, arheolog expert în epoca neo-eneolitică și Complexul Muzeal Național Neamț, cel mai mare complex muzeal din România și deținătorul celei mai bogate colecții de artefacte aparținând culturii Cucuteni, reprezentat de Dr. Constantin Preoteasa, arheolog expert. Muzeul Național de Artă din Timișoara va fi, pentru prima dată în istoria muzeologiei, gazda acestui eveniment expozițional remarcabil.

Afișul expoziției, precum și coperta catalogului expoziției au fost concepute de talentatul artist timișorean Vladimir Stancovici, student la Belle Arte la Universitatea din Coventry, Anglia. Dr. Ciprian-Dorin Nicola, directorul Complexului Muzeal Național Neamț, precizează că „Timișoara – Capitală Culturală Europeană reprezintă evenimentul cultural al anului 2023 în România și totodată un prilej deosebit pentru Complexul Muzeal Național Neamț de a duce mai departe tradiția începută la Salonic în 1997 și continuată la Sibiu în 2007, aceea de a organiza expoziții cu artefacte de prestigiu aparținând celei mai importante civilizații preistorice europene – cultura Cucuteni – în capitalele culturale europene.

Astfel, în perioada 18 mai – 1 octombrie, ca urmare a colaborării cu Academia Română – Filiala Timișoara și cu Muzeul Național de Artă din Timișoara, Palatul Baroc va găzdui cea mai prestigioasă colecție de artă preistorică din răsăritul Europei. Cu acest prilej publicul vizitator va avea ocazia să admire capodoperele artei decorative și figurative aparținând culturii Cucuteni, obiecte de podoabă și cult cu vechime de 5500-7000 de ani”.

La rândul lui, Acad. Dan Dubină, președintele Filialei Timișoara a Academiei Române, consideră că „această expoziție de anvergură, rod al colaborării dintre Academia Română și Complexul Muzeal Național Neamț, deținătorul unui patrimoniu reprezentativ pentru cultura Cucuteni, vine să completeze paleta preocupărilor Filialei Timișoara a Academiei și prin diseminarea valorilor patrimoniului cultural național.

În sălile primitorului Muzeu de Artă din Timișoara, partenerul nostru la acest eveniment, vor fi prezentate, atât publicului larg, iubitor de istorie și frumos, cât și experților participanți la Congresul Uniunii Internaționale de Științe Pre și Protoistorice ce va avea loc la Timișoara la începutul lunii septembrie, cele mai importante realizări ale culturii Cucuteni, adevărate capodopere ale artei preistorice europene din mileniile V-IV î.H. Vizitatorii vor putea admira, printre multe altele, celebrele „Hora de la Frumușica”, „Soborul Zeițelor” și „Sfânta Familie” de la Poduri, complexele de cult de la Ghelăiești, dar și tezaurul de obiecte de podoabă de la Brad. În contextul multicultural și atmosfera efervescentă a Capitalei Culturale a Europei, expoziția „Cultura Cucuteni. Apogeul artei preistorice europene” dă o valoare aparte, unică chiar, acestui eveniment”.

Vezi mai mult 🇷🇴
C U C U T E N I ۞
EUROPE GENESYS ۞
۞ Vechea EUROPĂ ۞
۞ LiteROADmap.pdf ۞

۞ Originea EUROPEI ۞


Written by Daniel ROȘCA

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 8500 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com