Monografia etnografică a Ținutului Momârlanilor

Interviu Dumitru Gălățan
MOMÂRLANI

Monografia etnografică a Ținutului Momârlanilor

Să înțelegi acest popor
nu îți ajunge o viață… !

Hunedoara, cinci zone folclorice distincte: Țara Hategului, Țara Moților, Ținutul Pădurenilor, Zona Orăștie și Zona Momârlanilor. Astăzi o să facem o scurtă incursiune în lumea momârlanilor… Ținutul Momârlanilor, istoria băștinașilor de pe Valea Jiului.

Arhitectura satelor din Valea JIULUI

Monografia lui Dumitru Gălățan-Jieț scoate la lumină aproape totul despre comunitatea momârlanilor din Valea Jiului. Veți putea citi, în această lucrare scrisă cursiv, cu condei elegant și cu explicații biografice complete, pe deplin argumentate, despre rădăcinile getice ale jienilor, despre etimologia termenului de momârlan și despre arealul geografic al ”Țării Momârlanilor”.

Așa cum veți avea ocazia să vă delectați cu aspecte din viața de zi cu zi a acestor oameni speciali, de la munca din ogradă și de pe holdă, la păstorit și costiul fânului, până la transformarea momârlanilor în mineri și în specialiști ai industriei miniere și energetice.

Veți regăsi, în volumul lui Dumitru Gălățan-Jieț și istorisiri ale celor mai frumoase tradiții și obiceiuri ale momârlanilor, dar și imagini ale arhitecturii unice a satelor din Valea Jiului și explicații referitoare la portul popular al oamenilor locului.

Datinile străbune, ca și bucatele tradiționale își au locul binemeritat în această carte, așa cum, arc peste timp, Dumitru Gălățan-Jieț deschide drumul principalelor repere care fac din Ținutul Momârlanilor din Valea Jiului o posibilă destinație de top pentru turismul rural, geografic și istoric din România.

„Analiza făcută momârlanilor și ținutului acestora de către Dumitru Gălățan, „Monografia etnografică a Ținutului Momârlanilor” este cu atât mai profundă cu cât ea este făcută dinăntru, autorul fiind el însuși un valoros reprezentant al comunității momârlanilor din Jieț (Petrila).” Tiberiu Vințan

360 °

Sursă foto: Troița din Șureanu, Carpathian Horse Trekking.

Drumeție călare la Troița momârlanilor. Momârlanii, ultima noastră șansă! Miorița, cuvântul cheie al creației… CHIU, cel mai vechi cuvânt românesc! Locul de naştere al poporului român.

Ținutul Momârlanilor

#Hunedoara, cinci zone folclorice distincte: Țara Hategului, Țara Moților, Ținutul Pădurenilor, Zona Orăștie și Zona Momârlanilor. Astăzi o să facem o scurtă incursiune în lumea momârlanilor… Ținutul Momârlanilor, istoria băștinașilor de pe #ValeaJiului @ Carpathian Horse Trekking

Posted by P⊕vestea Locurilor on Saturday, February 24, 2018

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com