Tableta medalion din Orăștie
Astăzi te invităm la o vizită virtuală prin estul Județului Hunedoara, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Oraștie – Tableta medalion din Orăștie – Cultura Turdaș – Vinča.
Ca să vizitezi județul Hunedoara, nu îți ajunge o lună de zile… Să vizitezi și să înțelegi România îți trebuiesc zeci de ani! La Orăștie a fost descoperit unul dintre cele mai frumoase modele de tablete de medalion, similar cu cele de la Karanovo. Dimensiunea centrală a medalionului este foarte mare iar pe laterale are orificii de agățare ca și podoabă pe haine, orificii similare Plăcuțelor de la Tărtăria descoperite în apropiere.
Cassiopeia
Semnele de pe acest medalion au fost studiate și analizate și conțin o adevărată alegorie cultică. Figurile stilizate sunt elemente încărcate cu simbolism. Simbolurile sugerează și personaliză unele mituri legate de geneză. Acestea ar indica orientarea cifrelor. Pe fiecare hartă există două sau trei semne. În prima imagine pot exista doi șerpi, unul mai scurt decât celălalt, iar prin modul în care capătul se terminăpare că reprezintă o hartă astronomică înclinată cu 45 °. Semnul ar marca miezul nopții sau solstițiile din Cassiopeia. Această piesă a fost purtată cu siguranță de o preoteasă, mai ales că la Orăștie există un sanctuar cu o piesă monumentală de piatră și o temelie rituală și alte inventare într-un alt complex cu multe obiecte de cult.
Muzeul de Etnografie
și Artă Populară Oraștie
Tradițiile meșteșugărești din Ținutul Orăștiei.
Profilul muzeului se orientează către arta populară la începutul anilor 70, mai precis în 1974 la reorganizarea expoziției permanente. Atunci se schimbă și titulatura muzeului fiind numit Muzeu de Etnografie și Artă Populară. În această perioadă expoziția punea în valoare creații materiale și artistice ale culturii populare românești din zona Orăștiei, elemente de viață spirituală și caracterul individualizat al obiceiurilor și creațiilor folclorice din această zonă. În prezent vizitatorii care trec pragul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie pot vedea expoziția temporară ”Tradiții meșteșugărești”.
Aceasta reunește numeroase bunuri din patrimoniul secției care reflectă practicarea în zona Orăștiei a unor meșteșuguri tradiționale precum prelucrarea lutului, a fierului, a lemnului, a pieilor, a fibrelor vegetale și animale, completate armonios cu machete de instalații și diorame. Ultima dintre diorame este dedicată locuinței tradiționale țărănești din ținutul Orăștiei și portului popular de sărbătoare spectaculos prin elementele componente și coloritul viu.
360 °
Surse: cimec.ro, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Oraștie.
Mai mult despre Cultura Turdaș – Vinča { estul Județului Hunedoara }
Vizitează locul de naștere al poporului român [ c i r c u i t e HUNEDOARA ]
Comments are closed.