Diamantul Negru al ROMÂNIEI

P⊕vestea Văii JIULUI
[ weekend de p⊕veste ]

Diamantul Negru al ROMÂNIEI

P⊕vestea Văii JIULUI

În Valea Jiului trăieşte una dintre cele mai pitoreşti comunităţi rurale din România, cea a momârlanilor… urmaşii geţilor. Au fost primii locuitori ai aşezărilor de munte, înainte ca ţinutul să devină faimos pentru bogăţiile sale. Potrivit etnologului Dumitru Gălăţan Jieţ, numele de momârlani a fost dat băştinaşilor din aşezările Văii Jiului spre sfârşitul secolului XIX şi este tradus prin „rămăşiţe” sau „urmaşi”. Valea Jiului se află în centrul unui ţinut impresionant prin frumuseţile sale naturale: Munţii Parâng, Munţii Retezat şi Parcul Naţional Defileul Jiului50 de kilometri lungime şi 25 lăţime de pădure:

Un tezaur de tradiții și legende…

Valea Jiului este sinonim cu locul în care, odată, se innegreau sufletele prin subterane. Însă, Valea ascunde un tezaur de tradiții și legende, aici trăind o populație aparte. Oamenii din Valea Jiului se împart între ei în „barabe”, cei veniți la muncă, și băștinașii. Termenul de „barabă” pare a fi o deformare a expresiei nemțești „bar arbeiter”, care definește un muncitor liber, un salariat.

O populație arhaică, cu obiceiuri și tradiții proprii.

Mulți dintre ei preferă și acum să trăiască izolați pe culmile muntoase, într-un spațiu fără vîrstă, în condiții comparabile cu cele ale vremurilor mitologice… Azi, ei se amestecă printre cei veniți după cărbunele din Valea Jiului, dar rămîn reprezentanți ai unui neam uitat între timpuri.

În spatele culmilor abrupte ale Văii Jiului, la adăpostul unei adevărate fortificații naturale, s-a dezvoltat o spiritualitate unică, din care răzbate o puternică amprentă getică.

360 °

230 de kilometri de adrenalină…
Diamantul negru al lui BUREBISTA.
Circuit HUNEDOARA @ KING TRAVEL.
Monografia etnografică a Ținutului Momârlanilor.

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com