Stindardul GETIC

DRACO - DRACON
[ de la începutul lumii ]

Stindardul GETIC

De la Fecioara Maria
cu pruncul în brațe
la Marele Lup ALB

* imaginea apărută
în stânca Peșterii BOLII

În Peștera Bolii se manifestă un fenomen extrem de interesant. Apariția misterioasă în stânca peșterii a imaginii Fecioarei Maria cu Pruncul în brațe este cunoscută. Mai puțin cunoscut este faptul că dacă întorci acea imagine rezultă o nouă imagine extrem de sugestivă – stindardul getic – lupul DRACO / DRACON. Poate să fie o imagine sugestivă pentru perioada de tranzit de la prima religie monoteistă din lume la creștinism. Te invităm să o vezi cu ochii tăi.

Tărâmurile lupilor

Poveștile localnicilor din preajma Peșterii Bolii despre jupânesele îndrăgostite, comorile fabuloase ale geților ascunse în peșteră, urletele lupilor albi, întâmplări misterioase, farmece, dispariții, iubiri neîmplinite și spiritele care bântuie locurile, dăinuie și astăzi. Cu mult înainte de războiul cu romanii, se povestește că în munții sălbatici ce îl adăposteu pe Marele Zeu al Geților se afla un preot, care fără să fie în vârstă, avea pletele și barba albe ca neaua. Credința, curajul și dârzenia lui erau cunoscute nu numai de oameni și de Zeul Zamolxis însuși, ci și de fiarele pădurii cărora le cunoștea graiul trăind cu ele în bună înțelegere.

La îndemnul Marelui Zeu preotul acceptă cu bucurie transformarea întru Gloria Veșnică a Geților liberi în Marele Lup Alb devenind astfel conducătorul în luptă și în timp de pace a tuturor haitelor de lupi de pe cuprinsul Marelui Imperiu Getic. El, Marele Lup Alb, trebuia să vegheze la libertatea Geților și a pământurilor așteptând clipele în care Zamolxis îi va cere ca prin urletul său de luptă să adune haitele de lupi și stăpânii pământurilor, ca împreună, să înfrângă prin luptă și să alunge dușmanii ce râvneau la teritoriul lor.

Imperiul Getic este cunoscuț că fiind singurul popor care încă de la începuturi s-a rugat și au ascultat de o singură divinitate supremă, Marele Preot Zamolxis astfel că misiunea de creștinizare a apostolului Sf. Andrei în “Tărâmurile lupilor” călăuzit de multe ori de însăși marele Lup Alb nu a avut nici un fel de piedici.

Pe lângă obiceiuri și preocupări comunitatea de Geți își păstrează și după creștinizare legile lui Zamolxis ca legi de căpătâi. De altfel, printre sihaștrii din Munții Carpați circulă o legendă potrivit căreia ultimul mare preot al lui Zamolxis l-a cunoscut pe Iisus și apoi pe apostolul Sf. Andrei. Ei vorbesc despre o “taină” a trecerii Geților la creștinism păstrată cu sfințenie de-a lungul timpului, transmisă de la un pusnic la altul ca expresie a continuității de credință pe aceste meleaguri.

Rămâi alături de noi! Promovăm Hunedoara braț după braț @ Avram IANCU.
O să îți spunem povestea Hunedoarei așa cum nimeni nu a mai spus-o.
————————————————–
* materialele din campania SW!M pot fi preluate cu link spre sursă

360 °

Maica Domnului cu Pruncul în brațe
Prima religie m⊕noteistă din lume

Written by p⊕vestea

Vacanțe la sfârșit de săptămână.

Website: http://povestea-locurilor.ro