Astăzi, Valea JIULUI la 360 °!
Un areal unic de 50 de kilometri
lungime şi 25 lăţime de pădure,
… cel mai curat aer din România… !
Te invităm într-o incursiune în timp prin legendele locului care ne povestesc despre geții agățați aidoma vulturilor pe piscuri greu de cucerit… despre tainicul Zamolxe, puternicul Burebista și bastionul principal de apărare al măreței capitale getice Samizegetusa Regia.
Între anii 82 şi 48 î.H., regele Burebista a reuşit să unifice majoritatea triburilor getice într-un regat uriaş, mărginit la nord de teritoriile actuale ale Cehiei şi Slovaciei, la sud de Munţii Balcani, la vest de Dunărea de mijloc (cam pe unde e acum Viena) şi la est de gurile Bugului. Capitala spirituală a Imperiului GETIC fiind la Sarmizegetusa Regia – Hunedoara. Sintetizând, între ani 82 i.H. – 48 i.H. putem concluziona că a luat naştere poporul român…
Hunedoara, locul de
naştere al poporului român!
Valea JIULUI, diamantul negru al României!
O să intrăm spre Valea JIULUI prin nordul Țării Hațegului într-o vizită virtuală la Biserica DENSUȘ, secolul II, templu păgân închinat zeului Marte transformat în secolul III în biserică creştină, cea mai veche biserică din lume în care se slujeşte. O să trecem printr-o străpungere naturală a muntelui accesibilă pe toată lungimea ei, una din puținele peșteri de acest fel din țară… Peștera Bolii.
Mai departe urmează o scurtă incursiune în lumea momârlanilor… de la poalele munților Șureanu, urcând pe un drum forestier care traversează numeroase stâne de oi ale momârlanilor, spre Troița, care marchează jumătatea traseului, fiind un monument religios construit de momârlani pe această culme pentru a fi mai aproape, atât metaforic cât și în adevăratul sens al cuvântului, de Dumnezeu.
Ajunși pe acest vârf, de unde se întrezăresc toate orașele componente ale Văii Jiului ca un tot unitar o să luăm o pauză și o să admirăm pitorescul ancestral al Ținutului Momarlanilor…
Spre Trecătoarea prin Munţii de Piatră…
Cea mai bună experiență de condus din România!
Cea mai spectaculoasă cale ferată din România!
39 de tuneluri, 35 de poduri şi viaducte, 31 de kilometri… de adrenalină… Defileul JIULUI.
Aproximativ la mijlocul defileului se află Trecătoarea prin Munții de Piatră, Mănăstirea Lainici din apropierea căreia sunt căi de acces marcate către Munții Vâlcan (pe la schitul Locurele) și Parâng. După ce trecem de mănăstire, ne întoarcem în Valea JIULUI prin Transalpina… 220 de kilometri de adrenalină!
Petroșani, Defileul JIULUI, Rânca 92 km
Rânca – Transalpina, Cheile Jiețului, Petroșani / 56 km
Petroșani – Vulcan / Pasul Vulcan, Vulcan, Rezervația Retezat, Petroșani / 82 km
Pe finalul călătoriei îți propunem să te relaxezi ascultând legendele munților Retezat & tradiţii străvechi de peste 2000 de ani… 360 ° Biserica Densuș, Peștera BOLII, Arhitectura satelor din Valea JIULUI, Defileul JIULUI, Mănăstirea Lainici, Legendele Munților Retezat.
Să înțelegi acest popor nu îți ajunge o viață… !
P⊕vestea Locurilor este un concept de turism care poate să îți aducă turiști atunci când ai nevoie cel mai mult. În extra sezon. Dezvoltă p⊕vestea la 360 ° în jurul unității tale de cazare și ai rezolvat nivelul de încărcare anual al unității. Contactează-ne.
P⊕vestea Locurilor, un proiect NON PROFIT susținut de companii românești.
Ultra sejur în Valea JIULUI @ hotelrusu.ro / info@hotelrusu.ro / ULTRA teambuilding?