Sărutarea sfântă
Deși influențată de grupurile etnice, BUCOVINA a rămas un simbol al spiritului românesc, unde istoria, tradițiile și meșteșugurile străvechi au fost păstrate cu sfințenie. Aici, viață se rânduiește în continuare după obiceiurile străbunilor, înfățișând un univers încântător, în care descoperi atmosfera arhaică autentică. Bucovina este leagănul tradițiilor autentice, al meșteșugurilor realizate cu dăruire și migală, al obiceiurilor pline de semnificații. Tradițiile din universul rural ilustrează o parte din viață și identitatea romanului…
În Bucovina sărutul mâinii reprezintă un mijloc obişnuit de a-i onora pe cei bătrâni, de a omagia rudele apropiate, părinţii, bunicii, unchii, mătuşile şi învăţătorii. Simplul fapt că implică o aplecare, un fel de plecăciune, un astfel de sărut sugerează în limbajul semnelor o relaţie de inegalitate.
În biserica ortodoxă este încurajată sărutarea mâinii preotului ca şi un simbol ritualic. Sfântul Ierarh Nicolae Velimirovici era de părere că „sărutarea mâinii preotului nu este sărutare obişnuită, ci este, după cuvântul apostolului Pavel, sărutare sfântă„.
„Sărut mâna părintelui meu pentru că ea este singură prin care eu, păcătosul, primesc Trupul şi Sângele Domnului… Sărut mâna preotului, pentru că prin ea se sfinţeşte apă Botezului prin care am fost botezat în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh…
[ ICXCNIKA ]
Prin mâna preotului primim dezlegare de păcate la Spovedanie. Prin mâna preotului se sfinţeşte undelemnul la Taină Sfântului Maslu, cu care apoi ne ungem spre vindecarea de boli…”
Claudiu Bălan
360 ° [ ICXCNIKA ]
Toţi fraţii vă trimit sănătate.
Spuneţi-vă sănătate unii altora
cu o sărutare sfântă. I Cor. 16,20
24 iulie 2017 @ Florin LIONTE: