Acolo unde timpul curge altfel…
Te invităm la o călătorie virtuală pe Drumul Luanei, prin Ținutul Anei spre siturile arheologice sacre (sanctuarele de piatră) – prin magia unui loc unde timpul curge altfel – munții Buzăului.
Țara Luanei păstrează cele mai impresionante vestigii rupestre din Munții Buzăului, ce se extind pe raza localităților Colți, Bozioru și Brăești. Acest loc este presărat cu povești și legende care conferă zonei un aer mistic. Datând încă din perioada neolitică, așezările sunt situate într-un mediu natural aparte, în care fenomenele reale se împletesc cu cele imaginare, creând un amestec plin de farmec. Pornind la pas pe traseele tematice ce constituie Drumul Luanei, te vei desprinde de lumea dezlănțuită bine cunoscută și vei intra într-un meleag al miturilor, conturat de poveștile pustnicilor de odinioară şi de monumentele naturale din piatră.
Ținutul Anei – ținutul misterelor
Proiectul cinematografic “Ținutul Anei – ținutul misterelor” a pornit de la dorința de a descoperi și prezenta sanctuarele de piatră, petroglifele, fenomenul magic al sacralității și al continuității spirituale și de populație din munții Buzăului, un loc unic și foarte important în istoria și în formarea poporului român. Fenomenele inexplicabile ce se manifestă cu precădere în zona siturilor arheologice, a anticelor altare săpate în piatră și acoperite cu simboluri ciudate dar nu numai, un sincronism des întâlnit în întreaga lume de către arheologi, erau și ele luate în calcul dar că într-un anumit procent, destul de mic. Cercetarea fenomenelor inexplicabile se face în acest proiect cu încăpățânare și cu toată tehnologia ce producătorul și-o permite și, prin urmare, sunt surprinse în premieră, manifestări ale unor fapte despre care terminologia științifică se pare că este săracă ori nepregătită să le descrie, nicidecum să le înțeleagă.
Când am început cercetările în zona sacră a munților Buzăului acum ceva ani în urmă am fost întâmpinat de o mulțime de povești incredibile, unele având un tipar, altele fiind doar frânturi dintr-un întreg de mult uitat iar unele relatări, puține ce-i drept, erau pur și simplu năucitoare. De aceea am abordat ipostaza scepticului, a omului neîncrezător în tot ce înseamnă informații facile despre fenomenele inexplicabile din aceasta zonă, povestite de localnici, de „specialiști” care dețin răspunsuri pentru orice, de la oameni de bine doritori să te ilumineze gratuit. Bagajul meu de informații, ca orice documentarist ce se respectă, a fost și este amplu încă din momentul demarării proiectului dar credibilitatea – cel puțin într-un astfel de domeniu – este susținută doar de dovezi, prin urmare ele sunt vitale pentru a demonstra ceva a spus Leonrdo Tonitza, producătorul filmului „Ținutul Anei – ținutul misterelor” Leonardo Mihail Tonitza
Imagini inedite și filmări în premiră ale proiectului cinematografic Ținutul Anei – ținutul misterelor, împreună cu o parte din realizatori într-o dezbatere interesantă, vor fi sâmbătă 8 iunie 2019 ora 21.00 la emisiunea Alinei Bădic de pe B1TV.
360 ° Ţara Luanei, tărâmul uriaşilor din piatră. Surse: calatorcudor.ro & evz.ro.