Nordul Tibetului
Mumiile din Tarim au fost descoperite începând cu 1974 de catre exploratorii Sven Hedin, Albert von Le Coq si Sir Aurel Stein, în inima desertului Taklamakan, din nordul Tibetului. Aceștia au descoperit întâmplator mumiile în căutările lor privind antichitățile din centrul Asiei. Începând din acest moment, multe mumii au fost găsite și analizate, majoritarea dintre ele fiind expuse astăzi în cadrul muzeului Xinjiang. Marea majoritate a mumiilor au fost descoperite în partea estică a Bazinului Tarim: în zona Lopnur, Subeshi lânga Turfan, Kroran, Kumul și în partea sudică: Khotan, Niya și Qiemo.
Oamenii îngropati aici au decedat în urmă cu aproximativ 4.000 de ani și, totuși, trupurile lor au fost foarte bine conservate, descompunerea naturală fiind evitată din cauza atmosferei uscate și a solurilor alcaline din Bazinul Tarim. Acest aspect a dat oamenilor de știință posibilitatea de a studia corpurile lor fizice (craniu, trăsături, înaltime, etc.), veșmintele cu care aceștia au fost îngropati precum și darurile funerare.
Schimburi culturale în neolitic
Timp de secole s-a crezut că, datorită reliefului local, popoarele Chinei antice au fost izolate și au evoluat fără contacte cu Europa. Mumiile din Tarim contrazic însa această convingere și sugerează că au avut loc anumite forme de schimburi culturale. Testele cu radiocarbon executate la Universitatea din Beijing au demonstrat că cele mai vechi fragmente datează de acum 3.980 de ani. Chinezii au anunțat într-un raport publicat recent că mumiile au origini amestecate, ADN-ul lor continând atât elemente europene cât și siberiene și provin, cel mai probabil, din afara Chinei.
Cele aproximativ 200 de mumii descoperite împartasesc multe trăsături tipice tipului caucazian (trupuri alungite, fete colțuroase, ochii încastrati), multe dintre ele au părul intact, variind la culoare de la blond la roșu și brun închis, fiind în general lung, buclat și împletit.
Civilizația neolitică
Yangshao / Huaxia
Undeva pe răul galben…
Există o similaritate șocantă între ceramica Cucuteni și cea a civilizației neolitice Yangshao / Huaxia de pe răul galben. Deși nu apara cu aceași frecvența ca și svastica, simbolurile religioase Ying și Yang folosite adeseori în metafizica chineză apar pentru prima oară în Cultura Cucuteni pe un vas de acum 6500 de ani, cu câteva mii de ani înainte de a fi semnalate în China…
Cine pe cine a influențat?
Chinezii au trimis după anul 2000 specialiști care au examinat cu mare atenție caracteristicile acestei culturi fără a se grăbi să formuleze concluzii. Ulterior, la cererea expresă a Chinei au fost organizate expoziții cu artefacte Cucuteniene pe continentul asiatic… Se naște întrebarea, cine pe cine a influențat? Au venit chinezii în Europa sau au ajuns moldovenii străvechi să inițieze o civilizație în China?
Sumerologul rus A. Kifisin: „Strămoşii rumânilor au exercitat o influenţă puternică asupra întregii lumi antice, respectiv a vechii Elade, a vechiului Egipt, a Sumerului şi chiar a Chinei.”
360 ° Yin Yang, 1000 de ani înaintea Civilizației Chineze.