Meșteșuguri străvechi în sudul Olteniei

Cultura Vădastra | Neoliticul Mijlociu
NEOLITIC

Meșteșuguri străvechi în sudul Olteniei

Cultura Dunăreană Vădastra

cca. 5.000 î.Hr. | Sud-Estul Olteniei

Meșteșuguri străvechi în sudul Olteniei: Olărit, Încondeiatul ouălor, Instrumente muzicale, Covoare oltenești, Cusături populare, Costume populare * de călușar, Icoane pe lemn și sticlă, Măști populare, Cojocărie, Țest de pământ, Prelucrarea fierului, Împletituri vegetale, prelucrarea artistică a papurei, Arta lemnului, cioplitul în lemn și os, lăzi de zestre, furci de tors, linguri, ploște, bâte ciobănești, codriște de bici, troiţele, obiectele gospodărești. © turism-oltenia.ro

Cultura Vădastra aparține Neoliticului Mijlociu și a fost răspândită pe teritoriul României în estul și sud-estul Olteniei. Valoarea Culturii Vădastra este subliniată mai ales de ecourile sale contemporane, această cultură fiind cea care a imprimat în tradiția locului motive decorative întâlnite și azi pe ceramica și cojoacele populare. În ansamblul său, Cultura Vădastra poate fi definită ca o experiență profund umană, fiind o lecție a trecutului, care transmite adevărate ecouri spirituale și dezvăluie o serie de principii puternic înrădăcinate în neamul românesc.

Cultura Vădastra e fascinantă pentru că reprezintă o adevărată lecție de identitate națională, care întărește sentimentul de apartenență și subliniază originea neamului strămoșesc din sud-estul Olteniei. Cultura a fost descoperită în a doua jumătate a secolului XIX, odată cu începuturile arheologiei românești. Primele descoperiri au fost realizate în 1871 în așezarea eponimă a culturii, în punctul Măgura Cetate. Termenul de Cultura Vădastra definește o întreagă civilizație cuprinsă între Olt și Jiu, cu extindere la est de Olt, limita nordică a acestui areal de răspândire de acum 6000 de ani aflându-se în preajma orașului Caracal de astăzi.

În nivelul Vădastra timpurie s-au descoperit oase aparținând unor bovine pentru tracțiune și oase de cai, o noutate pentru mediul neolitic de la noi. Îndeletnicirile locuitorilor erau creșterea animalelor, pescuitul și cultivarea plantelor. Din punctul de vedere al organizării așezării, au fost semnalate locuințe de suprafață din așezările Vădastra de la Punctul Măgura Fetelor și Crușovu. Tot la Măgura Fetelor a fost identificat un sistem de fortificații format din șanț și val de pământ amplasat pe marginea șanțului din exteriorul așezării.

În estul și sud-estul Olteniei, cultura a atins un grad maxim de originalitate datorită contactelor strânse cu cultura Vinča-Dudești și cu Cultura Boian. Gradul de dezvoltare și organizare atins de locuitorii acestei perioade este subliniat de numărul mare de obiecte ceramice descoperite, realizate din pământ și lut copt sau necopt. Motivele decorative includ spirale și meandre formate prin caneluri (incizie), excizie și încrustare cu substanță albă. Se mai întâlnesc romburi sau zig-zag-uri. S-au descoperit figurine antropomorfe cu reprezentări feminine gravide, subliniind importanța temei fertilității în Cultura Vădastra. Obiectele prezintă urme de ocru roșu, aplicat înainte sau după arderea vasului cu ajutorul unor unelte asemănătoare unor ștampile sau pensule. Alte metode presupuneau așezarea pe pereții vaselor a unor bulgări umezi de ocru și presarea lor pentru realizarea transferului de ocru sau acoperirea vaselor cu mai multe straturi sau fâșii succesive de ocru ce erau dezlipite ulterior. (sursa: monumenteoltenia.ro)

Pliniu cel Bătrân în lucrarea Naturalis Historiae: „Axa boreală, în jurul căreia se învârtea Universul, atingea pământul la gurile Istrului, pe teritoriul hiperboreenilor sau geților”. Louis de La Vallée-Poussin (Histoire du monde. Indo-européens et Indo-iraniens. L’Inde jusque vers 300 av. J.C.): „Locuitorii de la nordul Dunării de Jos pot fi consideraţi ca locuri de origine a limbilor indo-europene, adică strămoşii Omenirii.” Eugène Pittard (1917, La Roumanie – Valachie, Moldavie, Dobroudja): „Strămoşii etnici ai românilor urcă neîndoielnic pînă în primele vîrste ale Umanităţii, civilizaţia neolitică română reprezentînd doar un capitol recent din istoria ţării.”

Vezi mai mult ۩۞۩ etnocultura ۩۞۩

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com