Kvpte f3on0e μoii K(al) AVTpc..:,Ta μoii.
“Doamne, Ajutorul meu şi Izbăvitorul (Mântuitorul) meu”.
8 obiective pe care nu trebuie să le ratezi în turismul ecumenic, vacanțele tale de regăsire interioară. Am selectat doar 8 lăcașuri de cult, mănăstiri și / sau biserici precum și câteva obiective de însemnătate istorică. Poți să vezi mai multe despre credința neamului românesc accesând la finalul circuitului categoria ICXCNIKA. Cu voia lui Dumnezeu suntem un popor creștin încă din primele veacuri ale creștinismului, ne-am format ca popor român și creștin deodată. De aceea, în ființa noastră românească, de la început a fost implantată și trairea morală creștină.
Din primele veacuri ale creștinismului!
Cea mai veche așezare monastică din țara noastră cu viață monahală neîntreruptă… 1177, Mănăstirea Hodoș-Bodrog – 1 – Arad. Printre cele mai vechi morminte creștine din România! 11 schelete umane… trei faze de înhumări. Lectura inscripţiei de deasupra intrării în camera funerară subterană de la Callatis – Mangalia – 2 – reproduce aidoma textul Ps. 18 (19), 15: Kvpte f3on0e μoii K(al) AVTpc..:,Ta μoii. “Doamne, Ajutorul meu şi Izbăvitorul (Mântuitorul) meu”.
Aici, străbunii noştri ne vorbesc despre adevărata credinţă… despre 7527 de ani de continuitate. Trecutul lor devine prezentul nostru iar prezentul devine viitor. Timpul stă în loc… Mănăstirea rupestră Şinca Veche – 3 – este un vechi lăcaş de cult ce se află la Şinca Veche, în cotul format de Munţii Făgăraş şi Perisani, la 45 de kilometri de Braşov şi la 22 de kilometri de Făgăraş. Locaşul de cult se găseşte lângă comună Şinca Veche, sub dealul Pleşu. Localitatea în sine se află în centrul ţării la 30 de kilometri nord de Zărneşti, între Cocoaşa Persanilor la nord şi podul peste pârâul Bungetu la vest.
Construită din pietre romane fasonate aduse din ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa din apropiere, Biserica Densuş – 4 – are o înfățișare ciudată, care nu ascunde însă amprentele stilistice ale romanicului târziu. Secolul II templu păgân închinat zeului Marte transformat în secolul III în biserică creştină.
Celebrele culori albastru de Voroneţ, roşu de Humor sau verdele mănăstirii Arbore au rezistat peste 450 de ani ploilor şi îngheţurilor… Capela Sixtină a Estului – Mănăstirea Voroneț – 5.
Primul manuscris cu dată sigură scris în România, Tismana. Cuviosul Nicodim a fost sfetnic devotat al domnitorului Mircea cel Bătran (1386-1418), care a făcut donaţii în bani şi moşii celor două mănăstiri. Sfântului i se atribuie şi primul manuscris cu dată sigură scris pe teritoriul ţării noastre. Anul naşterii sfântului este 1310, iar potrivit călugărilor de la Tismana – 6 – Sfântul Nicodim ar fi trecut la cele veşnice la vârsta de 96 de ani după sărbătoarea Naşterii Domnului din 1406, la 26 decembrie.
Denumirea de Lainici este învăluită într-un mare mister. S-au emis diferite ipoteze etimologice, privind toponimia, dar au rămas incerte la nivel interpretativ. O interpretare etimologică a cuvântului Lainici îl consideră de origine grecească: în greaca veche, lainos înseamnă “de piatră”, în cazul nostru, “trecătoare prin munţi de piatră – 7 –”.
Mănăstirea Prislop, o poartă deschisă spre rai – 8 –…
360 ° ICXCNIKA Grija pentru sufletele morţilor… Cimitirul ”vesel” al Văii Jiului.