Şarpele în folclorul românilor

Prin Valea Carașului - Din caierul tradițiilor
Banat

Şarpele în folclorul românilor

Prin Valea Carașului…

Din caierul tradițiilor: ȘARPELE CASEI.

Sunt foarte sigură că ați auzit în Banat despre “șarpele casei”. În Valea Carașului se zice că fiecare casă are un șarpe protector, dacă cumva cineva omoară acest șarpe, moare și norocul casei. Hai să vedem!

Bunicul povestind…

Șarpele – apare şi în tradiţia românilor, ca o entitate bivalentă, care posedă atât proprietăţi miraculoase, folosite în beneficiul omului, dar şi distrugătoare. Cine l-a ascultat o dată pe bunicul povestind despre şarpele casei, nu ar fi avut cum să nu fie cuprins de fascinaţia şi fiorul dat de ştiința că va trece un şarpe pe deasupra lui în timp ce doarme, sâsâind uşor şi veghind ca totul să fie în ordine. Nici nu-şi va fi putut acel cineva scoate prea curând din minte imaginea şarpelui liniştit, care-şi plimbă domol solzii pe podeauă în casă.

Întâlnim în conştiinţa populară a românilor o primă expresie a laturii pozitive a şarpelui, oglindită în imaginea unui şarpe care veghează asupra casei. Motivul şarpelui casei este prezent şi în folclorul romanităţii nord-dunărene, cum ne aratâ Vasile Lovinescu în “Interpretarea esoterică a unor basme şi balade populare româneşti” plasat sub talpa casei. Astfel, se constituie respectul familiei tradiţionale pentru şarpele casei, pornind de la viziunea conform căreia aceste este un garant al norocului şi al bunăstării. Dacă şarpele pleacă sau dispare, fuge cu el în acelaşi timp şi norocul familiei.

Dacă şarpele fuge, acea casă are să rămână pustie sau are să moară mai mulţi din casă
Cine omoară şarpele casei, atrage moartea. “

Un alt aspect de remarcat se pare un detaliu din mărturia bunicului, şarpele nu poate trece sau umbla liber prin casă atâta timp cât cei din casă se mişcă. El poate ieşi la iveală pentru a scruta şi a-şi lua în posesie casa în voie doar pe întuneric, atunci când toţi dorm, sau altfel spus, atunci când visează. Geta Majogan

360 ° Prin Banat – Simbolismul taurului în neolitic…

Written by Daniel ROȘCA

P⊕vestea Locurilor, un proiect NON PROFIT susținut de români pentru a elimina „greaua moştenire“. România este pe ultimul loc în Europa d.p.d.v. al ponderii în PIB a turismului. Natura separată de istorie nu poate să intre în competiţie cu Elveţia, Croaţia… Despre strategie în turism. Viziunea noastră despre noul brand de țară / de turism: R⊕MANIA 8500 Donăm conceptul statului Român.

Website: http://b2b-strategy.ro