Tezaurul de la ✨ Hinova ✨

Mărgelele octaedrice ✨ 9.639 de piese

Mărgelele octaedrice
✨ Tezaurul Hinova ✨

6000 de ani ✨ 9.639 piese ✨ 5 kg

Tezaurul de la Hinova a fost descoperit în anul 1980, în localitatea mehedinţeană Hinova, şi este format din peste 9.639 piese. Cântăreşte cinci kilograme şi este cel mai mare tezaur preistoric descoperit în România.

Descoperit în ziua de 30 iulie 1980 de un colectiv de arheologi de la Muzeul “Porţile de Fier” din Drobeta Turnu-Severin, Tezaurul de la Hinova, a fost găsit la o adâncime de 1,30 m., într-un vas ceramic preistoric având forma bitronconică, înalt de 17 cm. În interiorul vasului se afla un tezaur, alcătuit din obiecte de podoabă din aur, fragmente, sârme şi gheme de sârme din aur folosite ca materie primă şi o brăţară din bronz. Pe baza vasului din ceramică şi a tipologiei pieselor ce compuneau tezaurul, caracteristice civilizaţiei tracilor carpato-dunăreni de la începutul primei epoci a fierului, acesta a fost datat în secolul al XII-lea î. Hr.

Îngroparea sa după această dată, poate fi pusă în legătură cu evenimentele convulsive din ultimul sfert al secolului al XII-lea î. Hr., cunoscute sub denumirea de marile migraţii egeene.

H A L L S T A T T

Prima epocă a fierului se împarte într-o perioadă timpurie cuprinzând două faze numite Hallstatt A şi Hallstatt B, într-o perioadă mijlocie sau Hallstatt C şi alta târzie denumită Hallstatt D.

Ca durată, prima epocă a fierului de pe teritoriul României începe aproximativ pe la jumătatea secolului al XII-lea (1150) î.Hr. şi ia sfârşit în regiunile de la sud de Carpaţi şi în Dobrogea pe la 450 î.Hr. Cronologia aceasta absolută a întregii epoci şi a fiecărei perioade sau subperioade în parte se stabileşte în raport cu momentul încheierii epocii bronzului şi cel al începutului celei de-a doua epoci a fierului.

360 °

Peste 🇷🇴 6000 de ani 🇷🇴
de istorie a aurului 💙💛❤
🇷🇴 reBranding ROMANIA 🇷🇴
Un proiect CSR B2B Strategy
Written by Daniel ROȘCA

P⊕vestea Locurilor, un proiect NON PROFIT susținut de români pentru a elimina „greaua moştenire“. România este pe ultimul loc în Europa d.p.d.v. al ponderii în PIB a turismului. Natura separată de istorie nu poate să intre în competiţie cu Elveţia, Croaţia… Despre strategie în turism. Viziunea noastră despre noul brand de țară / de turism: R⊕MANIA 8500 Donăm conceptul statului Român.

Website: http://b2b-strategy.ro

2 thoughts on “Tezaurul de la ✨ Hinova ✨

Lasă un răspuns