Cheile Rudăriei
Aria naturală se află în Munții Almăjului (grupare montană din Munții Banatului ce aparțin lanțului carpatic al Occidentalilor), la o altitudine cuprinsă între 350 și 900 m, pe valea Rudăriei (pe a cărui curs sunt amplasate vechi mori de apă), în sudul județului Caraș-Severin, pe teritoriul comunei Eftimie Murgu.
Tunelul
Complexul de mori de apă de la Rudăria se întinde pe o distanță de 3 km de-alungul râului Rudăria. Din cele 51 de mori existente pe la finele anului 1872 au mai rămas în prezent doar 22, și acestea afectate de inundații.
Moara care atrage atenția în mod special este chiar ultima și se numește Moara de la Tunel, deoarece apa care pune moara în mișcare străbate un tunel prin stâncă săpat manual cu dalta și ciocanul pe vremea romanilor…
Locul unde se macină timpul
Rudăria, localitatea care trăiește, de veacuri, în ritmul scrâșnetului pietrelor de moară… Sunt 22 de mori de apă la Rudăria, în Caraș Severin, toate vechi de sute de ani. Între pietrele lor, mișcate de apă, își macină făina un sat întreg care trăiește într-un muzeu viu…
Fiecare moară este unică, arată altfel, macină altfel, iar numele lor sunt parcă scoase dintr-o poveste veche. Popeasca, Firiz, Îndărătnica, Trăiloanea sau Roşoanea sunt numai câteva dintre cele 22 de mori care macină grânele, pe Valea Rudăriei.
Numele morilor sunt, mai toate, feminine şi vin probabil de la familiile care le-au construit iniţial. Morile cu roată orizontală sau cu ciutură, cum li se spune pe Valea Rudăriei, sunt atestate de pe vremea geților…
360 ° Cascada Bigăr, Tunelurile de la Sasca Română, Cheile Carașului… ROMANIA OLD EUROPE.