Anul 1825 de la mântuirea lumii
Inscripţie: Foaia de gardă 1r: ”Aceasta carte, si unu potiru, unu dischusu, una steoa, una copie si una linguritia, toate acestea mai susu amintite s-au daruitu de catra Escelentia Sua Dr. Ioanu Vancea Archi-Episcopu si Metropolitu, pre sama santiei Besereca dein Jidveiu, prein aceasta sa adevereasca prein subscrierea numelui meu. Sebastianus Albani Parochus”, ”Vasile Medeșan cantor la an 1933 Jidvei”.
Descriere: Octoih, împreună cu slujbele sfinţilor de obște, așezat după rânduiala Besearicii Răsăritului, sub stăpânirea preaînălţatului împărat al Austriei, craiul apostolicesc, marele prinţ al Ardealului și cealelalte, Franţisc I. Cu binecuvântarea Exsealeanţiii Sale, prealuminatului și preaosfinţitului domn domn Ioann Bobb, vlădicul Făgărașului și a toatei Ţări a Ardealului, precum și a Preaînălţatei Chesaro-Crăieștii și Apostoliceștii Măriri consiliariu dinlontru și a preamăritului Order al împăratului Leopold comendator. Tipărit în Blaj, cu tipariul Seminariului, la anul de la mântuirea lumii 1825.
P⊕vestea Museikon
Proiectul “Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia” este realizat în parteneriat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia și Universitatea din Bergen – Norvegia.
Activităţi desfăşurate în cadrul proiectului
Reabilitare și restaurare clădire monument istoric – Restaurarea include întărirea elementelor structurale: fundații, ziduri și pardoseli. Pentru a face clădirea să funcționeze ca un muzeu modern, este necesară o separare funcțională: aripa de sud (clădirea propriu-zisă de patrimoniu) va fi, în întregime, publică, cu spații de expunere (3 temporar în subsol și 7 permanent la nivelurile superioare), în timp ce aripa de nord (extensia recentă) va fi folosită doar de către personal, pentru nevoile funcționale auxiliare: birouri, laborator de restaurare, spații de depozitare, vestiare.
Intervenţii pentru restaurarea a 52 icoane clasate dintre care 6 din colecția Muzeului și 46 din cea a Arhiepiscopiei. Între ele se află și cele mai vechi icoane datate din România.
Intervenţii pentru restaurarea a 15 cărţi vechi clasate din colecția Arhiepiscopiei. Colecția viitorului muzeu deține singurele file existente pe teritoriul României din cea mai veche carte în limba română păstrată: Evangheliarul tipărit la Sibiu în 1551.
Digitizarea întregii colecţii a inventarului Museikon, în scopul creării bazei de date și a clasării a 2500 de bunuri culturale.
Organizarea unei expoziţii temporare de icoane în cadrul Muzeului Universităţii din Bergen. Vor fi expuse 30 de icoane pe lemn, sticlă și pânză.
Organizarea expoziției permanente de icoane din cadrul noului muzeu, Museikon.
Toată p⊕vestea: museikon.ro.
360 ° Infotrip Centenar 2018 / Muzeul PRINCIPIA.
Sursă: Museikon * carte veche și manuscris.
P⊕vestea #Museikon spusă la Infotrip #Centenar 2018 povestea-locurilor.ro/info-trip-centenar-2018 #AlbaIULIA * #prinALBA
Posted by P⊕vestea Locurilor on Tuesday, April 24, 2018