DRACULA… Bram Stoker
Începând cu plăsmuirile macabre ale lui Bram Stoker, şi culminând cu producţiile horror ale industriei Hollywood, Vlad Ţepeş — voievodul valah — este unul dintre cele mai timpurii şi longevive exemple ale unei campanii făţişe de denigrare a unuia dintre cei mai însemnaţi apărători ai creştinismului în Europa. La drept vorbind, într-o lume din ce în ce mai lipsită de idealul său spiritual, după cum occidentul se ambiţionează a o dovedi cel mai bine, această recunoaştere rămâne aşadar numaidecât o regretabilă imposibilitate. Şi totuşi, rămâne măcar zicerea:
„Să ştiţi voi, europenii, Domn, de nu era munteanul, |
Acum voi şi încă alţii, În genunchi, citeaţi Coranul!” |
N-ar fi rău ca occidentul defăimător să ia aminte totuşi la istoria şi importanţa luptelor voievozilor valahi întru salvgardarea bunei credinţe şi dreptului Adevăr, fără de care bătrânul continent ar fi rămas văduvit de această libertate religioasă.
Atletul lui HRISTOS
De ce bat clopotele bisericilor
catolice în fiecare zi la ora 12?
În fiecare zi, la ora 12.00, clopotele din bisericile catolice bat în întreaga lume. Acest lucru se întâmplă neîntrerupt de peste cinci sute de ani şi are o legătură directă cu Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei. Victoria acestuia la Belgrad, împotriva armatei turce condusă de Mahomed al II-lea în anul 1456, i-a adus recunoştinţa întregii lumi catolice.
Biserica medievală din Sântimbru, ALBA, restaurată de către IANCU DE HUNEDOARA în 1442.
Pentru a avea un aliat în Țara Românească, l-a ajutat pe Vlad Țepeș să-și recapete tronul și a reușit să adune din Transilvania 20.000 de soldați și mici nobili. A scris file de glorie în istoria luptei antiotomane a popoarelor Europei sud-estice. Iancu de Hunedoara a desfăşurat o activitate diplomatică şi militară intensă în anii în care Imperiul Otoman urca spre apogeu, dând asalturi decisive asupra ultimei rămăşiţe a Imperiului Bizantin, Constantinopolul. A depus eforturi pentru închegarea unei coaliţii creştine care să oprească înaintarea otomanilor cu o oaste de cruciadă şi a fost cel dintâi comandant de oşti din Europa care a reuşit să îl înfrângă pe cuceritorul Constantinopolului, sultanul Mahomed II, la Belgrad în 1456.
Pe piatra de mormânt au fost scrise cuvintele „S-a stins lumina lumii”.
Papa Calixt al III-lea îl numise pe eroul cruciat „atletul cel mai puternic, unic, al lui Hristos”.
Vezi mai mult 360 °
Te invităm în Turnul Chindiei din Târgoviște (* ultimul cadru din materialul video de mai jos), turnul construit de către domnitorul Vlad Țepeș, în timpul celei de-a două domnii, pentru scopuri militare, servind drept punct de pază și foișor de foc, să privești orizontul creștinătății…
Simplitatea este complexitatea
rezolvată. Constantin Brâncuși
© foto ZOSIMA by Mircea Bezergheanu
Mănăstirea Snagov, mormântul lui DRACULA…
Mormântul lui IANCU DE HUNEDOARA din Castelul Corvinilor.