Cheile Tăii, sălbatice…
… un traseu străvechi!
Cheile Tăii – Lunca Florii
Auselu – Șureanu
Pornind de la Petrila drumul auto ne conduce pe Valea Taia, străbate Cheile Tăii, scurte dar pitorești, cu pereți prapastioși, sculptați în piatră calcaroasă ce oferă posibilități de practicare a alpinismului, fiind amenajate trasee cu grade diferite de dificultate.
Drumul forestier intersectează mereu firul pârâului Taia la o distanţă de 7-8 km de şoseaua principală a localităţii Petrila, trece pe lângă binecunoscuta cabană Lunca Florii, aflată înspre Prisloape, la cca 150m distanţă.
După încă doi kilometri, în zona Gura Popii, sub admirabilele Poieni ale Dobrăii sau Corbului, ajungi la un adevărat nod de legătură şi confluenţă: un drum spre stânga, pe lângă afluentul Ştevia, cu ramificaţie spre Valea Preutesei (la 2 km), drum lung de peste 9 km, până la poalele munţilor Ştevia şi Dobraia..
Cu fruntea mai aproape de stele…
De acolo, pe străvechile poteci ale oierilor, se ajunge până sus, cu fruntea mai aproape de stele, la peste 1800 m altitudine, în Ştevia, Izvoarele Tăii sau Dobraia, unde primăvara, vara sau toamna eşti impresionat de marea diversitate a florei şi faunei, iar iarna poţi folosi nişte adevărate şi splendide pârtii naturale, de schi şi săniuş, de toate gradele.
De la nodul de legătură din Gura Popii dacă ţii drumul tot înainte, urmărind acelaşi însemn al triunghiului albastru pe fond alb, după alţi 2 km ajungi la o altă confluenţă, a Bretcuşului cu Auşelu, la un pod străvechi, o adevărată confluenţă a legendelor şi întocmirilor naturale de excepţie, unde omul începe să trăiască altcumva, să lege în el timpul şi sufletul pământului pe care calcă.
Sursă: realitateapetrileana.ro.
360 ° Pe urmele lui Prometeu prin Valea JIULUI.