Pe urmele lui Prometeu

Aventuri de vis @ Complex Casa de VIS zona Parâng RUSU.
[ pensiuni la 360 ° ]

Pe urmele lui Prometeu

… spre Pharanx (Parâng)!

Între masivele muntoase existente în țara noastră, grupul de munți Parâng, Șureanu, Lotrului deține suprafața cea mai mare. Frumoșii munți Parâng aparțin Carpaților Meridionali și se întind pe o lungime de cincizeci de kilometri, măsurați de la Răsărit la Apus.

Dacă, spre Răsărit, munții Parângului sunt mărginiți de către Olteț și Lotru, la extremitatea lor apuseană se află Valea Jiului. Partea de Miazăzi a acestor munți este mărginită de Baia de Fier și Novaci. De remarcat rezonanța mitologică a acestor nume, numele de „novaci” făcând referire la uriașii cei străvechi, despre care bătrânii de la sate spuneau că „au locuit aceste plaiuri mai înainte de noi”.

Nicolae Densușianu, care îl citează pe anticul poet Eschil, legendarul titan Prometeu a fost înlănțuit în Sciția – „țara fierului”, pe stâncile numite Pharanx, nu departe de care curgea mărețul Oceanos potamos (identificat cu Istrul), unde un vultur înfometat urma să îi sfâșie zilnic ficatul… Legendarul Prometeu, eroul mitic care a furat focul pentru a-l dărui oamenilor, a fost rege în Sciţia şi stăpân al ţinuturilor de peste Prut. Eroul preistoric al suferinţelor, poartă numele de Badiu, Badea şi Badu, ce în vechea limbă grecească avea două înţelesuri: de om înţelept şi de om avut.

Legendele lui Prometeu, aceste tradiţiuni religioase, istorice şi poetice ne prezintă un deosebit interes pentru ţările de la Carpaţi şi Dunăre. După tradiţiunile antichităţii, Prometeu este reprezentantul întregii stări de cultură din epoca de piatră şi de la începutul epocii metalelor. El este omul cu cea mai adâncă gândire şi fericită combinaţiune. Prometeu învaţă oamenii să construiască locuinţe la lumina soarelui. El pune forţa animalelor în serviciul omului. El face din elementul divin al focului agentul cel mai puternic al civilizaţiunii româneşti. El află modul de a învinge obstacolele apelor, dând curs corăbierilor cu pânză pe suprafaţa cea întinsă a mărilor. El introduce cunoştinţa şi uzul metalelor. El pune mâna pe o mulţime de secrete ale naturii. El află puterile oculte ale plantelor spre a combate relele, ce atacă organismul omului.

Imperiul Pelasg este identic cu ţara geţilor, iar în ţinuturile strămoşilor noştri îşi au originea o mulţime de triburi mitice inclusiv hiperboreenii, consideraţi de unii autori antici drept cei mai înzestraţi şi fericiţi oameni ai acelei lumi. La Hesiod, Prometeu apare ca fiind înlănțuit în munții Atlas, în opinia majoritară fusese captiv în munții Caucaz, ca pedeapsă pentru că dăruise oamenilor focul, însă la Eschil apare numele de Pharanx, pentru stâncile pe care titanul a fost prins în lanțuri… Să fi fost Parângul, pentru pelasgi – cei mai vechi locuitori ai peninsulei balcanice, muntele legendar pe care a fost ținut captiv Prometeu?

Te invităm pe urmele lui Prometeu! Vizitează locul de naştere al poporului român @ Complex Casa De VIS / Zona RUSU Parâng, Circuit HUNEDOARA / TOUR OPERATOR King TRAVEL.

360 ° Cine au fost pelasgii?

„În antichitatea preistorică, Munţii Carpaţi erau numiţi ai hyperborenilor,
iar Bucegii erau locul sfânt al geților.”
Nicolae Densuşianu – Dacia Preistorică

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com