Testamentul lui Zian Boca
Zian Boca “Cât asculți de Dumnezeu
atât ascultă și Dumnezeu de tine.”
Pisania bisericii din Drăgănescu mărturisește următoarele: „Această sfântă Biserică, cu hramul Sfântul Nicolae, din satul Drăgănescu, s-a zidit din temelie în anul 1870, de către Petru Dănescu și Ion Dumitrescu, biserica veche de lemn fiind luată de apele Argeșului, cu cimitir cu tot, la o revărsare din anul 1866, când a fost construit și podul peste noul curs al răului.
Supraomul (Der Ubermensch)
Nietzsche – critic al creştinismului. Semnificaţia sintagmei “Dumnezeu a murit”. Discursul critic, desfăşurat de Nietzsche, la adresa creştinismului este o dimensiune a efortului său teoretic de reevaluare a valorilor. Vechea religiei iudaică a intrat într-un moment dat al istoriei sale într-un proces de “denaturalizare a valorilor naturale” din care s-a născut creştinismul ca religie promotoare a unor valori prin excelență ne sau antinaturale.
Creştinismul, în umilinţă, este după opinia lui Nietzsche încercarea sclavilor și a celor slabi de a impune tuturor, valorile lor. Mulţimea. Masa exemplarelor nereuşite ale naturii invadează morala cu valorile sale care îi priesc ei: cu iubirea aproapelui, cu mila etc. Creştinismul ar fi voinţa de putere a celor slabi, care-i aliază ca să-i submineze pe cei tari, inoculându-le acestora etica umilinţei. Filosoful german afirma că datoria omului inteligent şi liber este de a-şi scoate din minte şi din conştiinţă ideea de Dumnezeu, pentru că Dumnezeul este ostil naturii umane. Fiecare pas pe care-l facem în această direcţie reprezintă o victorie prin care strivim divinitatea. Umanitatea trebuie să vadă că Dumnezeu este duşmanul ei.
În concepţia lui Nietzsche creştinismul a ajuns la sfârşit. Nihilismul câştiga tot mai mult teren. Este vidul care ia naştere când valorile creştine se află în disoluţie. De la Copernic, omul se îndreaptă într-o viteză ameţitoare de la centru înspre nimic. Şi-a pierdut punctul central, l-a ucis pe Dumnezeu. „Dumnezeu a murit”.
Testamentul lui ZIAN
A slujit la Sâmbăta de Sus, a mucenicit la Canal, s-a sfârşit la Sinaia şi îl găseşti acum în Ţara Haţegului, la Prislopul său iubit. A ajutat de viu şi ajută de după moarte. Mărturia sa, pictată un deceniu şi jumătate, o găseşti la 25 de kilometri de Bucureşti. Un om cât o lume de sfinţi şi o biserică cât o mie de catedrale. Biserica din Drăgănescu, pictată de marele duhovnic român Arsenia Boca, o bisericuță mică, cu o pictură cât pentru o catedrală națională…