Antichitatea păgână…
Sărbătoarea soarelui,
🦅 cultul înălțimilor 🦅
& hramul muntelui Ceahlău!
Ceahlăul a fost considerat în mai multe scrieri şi în legendele populare un munte sfânt. Prima relatare scrisă în care se vorbeşte că un munte al Moldovei ar fi similar cu Olimpul grecilor a fost a domnitorului Dimitrie Cantemir. În lucrarea „Descriptio Moldavie” („Descriptio antiqui et hodierni status Moldaviae” – „Descrierea stării de odinioară şi de astăzi a Moldovei”), scrisă între anii 1714-1716, în limba latină, este astfel descris muntele Ceahlău: „Cel mai înalt dintre munţi este Ceahlăul, care, dacă ar fi intrat în basmele celor vechi, ar fi fost atât de vestit ca şi Olimpul, Pindul sau Pelias. Este aşezat în părţile Neamţului, nu departe de izvorul Tazlăului, iar mijlocul lui este acoperit de zăpezi veşnice; pe vârful lui însă nu se găseşte pic de nea, fiindcă pare să fie deasupra norilor de zăpadă. Din vârful său, care se înalţă ca un turn, se prăvale un pârâu foarte limpede, ce se năpusteşte cu mare larmă peste o statuie străveche, înaltă de cinci coţi, înfăţişând, de nu mă înşel, o bătrână cu douăzeci de mioare”.
Una dintre legendele Ceahlăului spune că preoții urcau pe Vârful Toaca de astăzi pentru a bate toaca înaintea oficierii slujbelor. Iar toaca se auzea pe toată valea Bistriței. După R. Vulcănescu, geții se urcau pe culmile munţilor pentru a se ruga, pentru a fi mai aproape de cer, în care credeau că sălăşluiesc zeii lor, iar incintele sacre de pe crestele munţilor au fost locuri de contact cu divinitatea… locuri care ascund p⊕veşti până când va veni ziua în care şi pietrele vor vorbi adevărul… citându-l pe Eminescu.
Kogaionon
Cel mai important argument pentru identificarea muntelui Ceahlău cu muntele sacru pleacă de la numele Cogaionon. Soţii Elena şi Nicolae Ţicleanu, care au făcut o pasiune în cercetarea masivului, pleacă de la existenţa pe platoul superior a vârfului Bâtca Ghedeonului, şi a pâraul Ghedeonului, care devine ulterior Izvorul Muntelui: „Dupa opinia noastră, toate aceste denumiri disimulează vechiul nume Kogaionon. Apoi, dacă ne referim la aspectul Pietrei Late din Ghedeon, nici că se poate imagina un altar mai frumos, mai ales ca spre apus dispune de un amfiteatru natural constituit de însuşi versantul estic al Bâtcii Ghedeonului”.
Piramida Holografică
În antichitatea păgână se celebra sărbătoarea soarelui și 🦅 cultul înălțimilor 🦅 Din punct de vedere fizic, al opticii clasice deşi e o problema complexă, poate fi soluționată. Intervin totuși întrebări de tipul: cum e posibilă o asemenea coincidenţă ce are loc în ziua Soarelui (străvechea sărbătoare păgână) peste care este suprapusă Schimbarea la Față (sărbătoare creştina) și de ce e Muntele Ceahlău aşa sfânt, are și hram în această zi exact ca o mănăstire creştin-ortodoxă… trăind sentimentul de a fi deopotrivă cu zeii din vechime în Piramida Holografică din Ceahlău.
Vezi mai mult despre lupta moldovenilor străvechi împotriva îngerilor decăzuți, prin artă & iubire. În 2020 stăm acasă, vizităm România 💙💛❤ & reSTART-ăm turismul românesc!