Weekend de P⊕VESTE

Prin Ținutul Lupilor 🐺 Pasul Vâlcan 🐺
[ weekend de p⊕veste ]

Weekend de P⊕VESTE

Weekend de poveste
în Ținutul Lupilor 🐺

Străvechiul ”drum al romanilor”, devenit apoi ”al lui Mihai Viteazu” și, mai apoi, ”al poștalioanelor” Troianul, Traianul sau drumul lui Traian a fost construit pentru a cuceri Sarmizegetusa REGIA. Astăzi Pasul Vâlcan face parte din Ținutul Lupilor. Trecătoarea se află pe granița dintre județele Gorj și Hunedoara, pe drumul Vulcan – Schela – ce străbate partea vestică a Parcului Național „Defileul Jiului”. Multă vreme trecătoarea a reprezentat o importantă cale de acces a Țării Hațegului și a spațiului transilvănean spre nordul Olteniei.

Un excelent observator natural al cerului.

Munții Vâlcan sunt o grupă muntoasă a Munților Retezat-Godeanu aparținând de lanțul muntos al Carpaților Meridionali. Cel mai înalt pisc este Vârful OSLEA, având 1.946 m. Dacă ai noroc să nu fie înnorat, poți să urci în Pasul Vâlcan – priveliștea cu siguranță o să te lase fără aer. Având în vedere că o să te afli la 1612 m – apusul din Pasul Vâlcan este unic. Vârful Straja apare măreț în zare iar Monumentul Eroilor din Pas – cu tunul care are cătarea orientată amenințător în poziție de tragere – întregesc peisajul mirific – un observator natural unic al cerului unde doar imaginația ta te poate opri să mergi înapoi în timp sau dimpotrivă departe în viitor…

Istoria ultimului secol și unul dintre cele mai crunte episoade de luptă date pe crestele Vâlcanului, în pasul de trecere spre Gorj, pe străvechiul ”drum al romanilor” au adus Pasul Vâlcan în atenția a mii de oameni care vin acum aici nu doar pentru a admira peisajul de vis din golurile alpine, ci și mărturiile unui important crâmpei din istoria Neamului Românesc.

Ridicat la cota 1612, în Pasul Vâlcan, chiar pe ”granița” județelor Hunedoara și Gorj, complexul memorial dedicat Eroilor din Primul Război Mondial, avându-i în stânga și în dreapta impunătoarei Sfinte Cruci busturile generalilor Ion Culcer și Dumitru Cocorăscu a fost completat cu busturile locotenentului locotenentului Gheorghe Tătărăscu și al Majestății Sale Ferdinand I Întregitorul, Regele românilor din perioada Marelui Război.

În plus, pe fosta linie de front, pentru aducere aminte generațiilor de astăzi și, mai ales, celor viitoare, au fost amenajate câteva tranșee de luptă, au fost aduse tunuri și alte accesorii militare, fiind astfel recreată imaginea luptelor care s-au dat pe acest front în urmă cu 100 de ani.

360 ° STRAJA 🐺 Ținutul Lupilor 🐺

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com