Tunelul secret de sub cetatea Târgoviștei

Legenda aurului pierdut a lui Brâncoveanu
Muntenia

Tunelul secret de sub cetatea Târgoviștei

Prin vechea capitală
a Țării Românești 🇷🇴

Necropola domnească Dealu

Din cetatea de scaun a Târgoviștei prin tunelul secret spre Mănăstirea Dealu, locul unde este îngropat capul domnitorului Mihai Viteazul, o adevărată necropolă domnească. Orașul Târgoviște are o istorie veche și fabuloasă. De-a lungul vremurilor a fost martorul tăcut al multor evenimente dramatice din istoria Țării Românești. A fost cetate de scaun timp de multe secole. A cunoscut atacuri și incendieri, cum puține cetăți au avut parte.

Pe scaunul de domnie au stat mai mult de treizeci de voievozi. Cetatea de scaun a Târgoviștei a cunoscut momente de glorie, dar și clipe sângeroase. De la trădări și execuții, la povești de dragoste. Curtea Domnească păstrează și astăzi aerul medieval al vremurilor apuse. Plimbându-te printre ruinele vechii cetăți, vei simți istoria bogată care te înconjoară. Fiecare pas pe care îl faci, te duce mai aproape de trecutul, ce-i drept, aproape uitat.

Pe scaunul de domnie de la Târgoviște, au stat voievozi precum Mircea cel Bătrân, Vlad Dracul-tatăl, și mult mai cunoscutul Vlad Țepeș, devenit celebru datorită romanului Dracula, al cărui autor, irlandezul Bram Stoker, nu a călătorit niciodată în Țara Românească sau Transilvania, unde de fapt are loc acțiunea romanului. Printre lucrurile puțin cunoscute despre Cetatea de Scaun a Târgoviștei și confirmat de arheologi, este că demult, înainte de a deveni reședința tronului voievodal, ea a fost un stabiliment de apărare și probabil și un centru de negoț, înființat de enigmaticul Negru-Vodă. Dar, povestea noastră merge în vremea lui Constantin Brâncoveanu, supranumit și Domnul Aurului, el fiind cel mai bogat voievod pe care l-a avut Țara Românească.

[fts_facebook type=album_photos id=100000641889893 posts=6 album_id=1009985102473692 image_width=250px image_height=250px space_between_photos=1px hide_date_likes_comments=no center_container=yes]

Legenda 😈
TUNELULUI

O legendă a vechii cetăți de scaun, adânc înrădăcinată și cunoscută de târgovișteni, spune că sub cetate există o rețea de tuneluri. Unul dintre ele lega vechea Mitropolie de Curtea Domnească, și cel mai celebru, fiind cel care ar lega Cetatea de Scaun de Mănăstirea Dealu, situată la cinci kilometri, ridicată pe un deal, și care de altfel este vizibilă, fie din Turnul Chindiei, fie din parcul care poartă același nume.

Legenda povestește că în 1714, în Săptămâna Patimilor, voievodul Constantin Brâncoveanu este mazilit și întreaga sa familie este întemnițată la Edicule, Cele Șapte Turnuri din Istambul. Știind că a fost trădat, cu puțin înainte ca turcii să intre pe porțile cetății, Brâncoveanu dă poruncă puținilor oameni de încredere care îl mai înconjurau, ca tot aurul și giuvaericalele din palat să fie puse în cufere și transportate cu caleștile către mănăstirea Dealu printr-un pasaj subteran aflat între Cetate și mănăstire. Porunca i-a fost împlinită, doar că, parcă un blestem aruncat în ultima clipă, face ca tunelul să se surpe, îngropând pentru totdeauna comoara și pe cei trimiși să o ascundă.

În acest fel, se naște legenda comorii pierdute a lui Constantin Brâncoveanu. Ea avea să traverseze secolele și să succinte imaginația tuturor celor interesați de ea. Așa cum am menționat în materialul video, autoritățile nu susțin presupusa existență a tunelului, întrucât, afirmă, că în urma multor cercetări arheologice, nu s-au găsit indicii care să ateste fie și măcar parțial, legenda tunelului. Misterul însă nu a dispărut. Există multe suspiciuni care să nu lase legenda să se stingă.

Chiar dacă pare o frumoasă poveste istorică pentru a atrage turiști, sunt și voci care spun că tunelul e cât se poate de real, și probabil nici nu a fost construit de Brâncoveanu, el existând cu mult înainte de ridicarea cetății. Evident, lucrurile nu pot fi probate, cum în egală măsură nu se poate demonstra nici contrariul. Pentru cei interesați de subiect, în chiar centrul orașului, în parcul central, în spatele fostei Mitropolii, cumva singuratică, se ivește din pământ o boltă din cărămidă, ai căror umeri zac îngropați în pământ. Izbitor, aceasta seamănă cu o intrare care ar duce mai adânc, dar ea se oprește imediat, către nicăieri. Câteva frânturi de ziduri o înconjoară în mod vizibil. Ar putea fi de fapt, o intrare către vechile pivnițe ale Mitropoliei sau, ar avea o altă destinație… Și astfel misterul merge mai departe… către beciul mănăstirii Dealu, de unde, sub anonimat a apărut o mărturie: două porți vechi zăvorâte de un drug mare din lemn, care se decupează într-unul dintre pereții beciului mănăstirii. Arheologii nu au coborât niciodată în subteranul mănăstirii, și prin urmare, cercetări științifice nu au fost făcute pentru a lămuri misterul tunelului care ar leaga Curtea Domnească de Mănăstirea Dealu.

La finalul acestui articol, lansez o invitație către toți pasionații de istorie, de mistere sau simpli turiști: să poposiți pentru câteva ceasuri la Curtea Domnească din Târgoviște și să răsfoiți istoria cu ochii vostri. Este un loc magic, în care fiecare piatră, fiecare zid are o poveste de spus, o mărturie de făcut despre trecutul de mult apus…

O plimbare prin centrul orașului, lângă Platoul Prefecturii, se găsește Parcul Central, unde veți putea explora cu ochii voștri iscoditori, misterioasa boltă ce parcă încearcă să evadeze din măruntaiele pământului care o țin captivă. Vechea capitală a Țării Românești mai are și alte lucruri fascinante de dezvăluit, pe care vă provoc să le descoperiți singuri!

Vezi mai mult la 360 °

Mănăstirea Dealu Târgovişte
Ultima zi din viaţa lui Mihai Viteazul
😈 Vampir vs Voievod 😈 DRACULA

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com