Bucătăria momârlanilor

Povestea Meniului Momârlănesc la 360 °
MOMÂRLANI

Bucătăria momârlanilor

Meniul momârlănesc

O mostră de bucătărie romănească autentică, reţete tradiţionale din gastronomia momărlanilor „de pe Jieţ” în volumul „Dicţionarul etnologilor romăni” care cuprinde un foarte bine documentat capitol despre „Bucătăria momărlănească”, căteva zeci de reţete @ Dumitru Gălățan JIEȚ.

Plăcinte momărlăneşti ca la Jieţ Se fierb cartofi sănătoşi în coajă. După ce se răcesc puţin, se curăţă de coajă. Se zdrobesc bine cu ajutorul unei linguri din lemn sau cu telul. Se adaugă sare, ouă, unt, eventual şi smăntănă, şi apoi se incorporează făină albă de grău şi se frămăntă pănă se obţine o cocă obişnuită. Din aceasta se ia căte puţin şi se întinde cu druga (sucitorul) în lung şi in lat, dăndu-i-se formă rotundă. Se aşază după ochi o cantitate de brănză măruntă, se împăturesc marginile de jur-împrejur spre centru peste brănză, se întinde din nou cu druga, dându-i-se o formă rotundă ca la orice plăcintă, cât să încapă în tigaie. Se coace în ulei suficient. După ce se aşază pe farfurie, până este încă destul de fierbinte, se presară deasupra zahăr.

Mămăligă cu napi Se curăţă cartofii cruzi de coajă, se taie bucăţele ca pentru ciorbă şi se pun în ceaunul cu apă la fiert. Cănd sunt fierţi, se opreşte cu cartofii atâta apă câtă este necesară pentru a pregăti o mămăligă obişnuită, restul apei aruncându-se. Când apa clocoteşte, se introduc făina de mălai, sare şi in continuare totul decurge ca la prepararea mămăligii, dându-i acesteia un gust deosebit, mai ales dacă e consumată caldă cu brânză.

Napi (cartofi) prăjiţi momărlăneşte Într-o cratiţă, de obicei de fontă, se incinge grăsimea in care se rumeneşte o cantitate insemnată de ceapă tocată mărunt. Se toarnă apoi in cratiţă cartofi cruzi curăţaţi de coajă, tăiaţi rondele. Se amestecă repetat pentru a nu se prinde de fundul cratiţei. Cănd sunt gata, se presară un pumn de brănză măruntă, se amestecă şi se iau de pe foc. Vezi mai multe reţete în „Povestea Meniului Momârlănesc„.

Surse: Jurnalul & Ținutul Momârlanilor.
360 ° Rețeta micului dejun momârlănesc

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com