Porțile din Maramureș

Puterea cerului asupra ♰ vieții ♰

♰ Puterea Cerului ♰
asupra Vieții 💙💛❤

Etnocultura ♦ ஜ۩۞۩ஜ

🇷🇴 Satul Primordial 🇷🇴

CULTÚRĂ, culturi, s. f. 1. Totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire și a instituțiilor necesare pentru comunicarea acestor valori. ♦ Etnocultură sf [At: DEX / Pl: ~ri / E: fr ethnoculture] Cultură populară tradițională. Cultură proprie unei comunități etnice.

Simbolurile precum rombul, coloana, soarele, arcada, bradul, crucea, colții lupului, clepsidra, transformă o simplă pânză într-un veșmânt plin de semnificație și istorie. Rombul este recunoscut foarte bine în arta lui Brancuși și mai ales în coloana Infinitului reprezentând uniunea dintre cer și pâmânt, el găsindu-se cu precădere atât în portul tradițional cât și în sclupturi, vase, picturi bisericești. Soarele simbolizează căldură și viață, început și sfârșit și unul dintre simbolurile arhetipale care se răgăsește în toate culturile lumii. Soarele dă viața și o ia, întreține viața și o distruge. Tot din el izvorăște semnificația horei românești, ea însemnand bucurie, entuziasm caldură și viață. Unghiul este folosit ca simbol pentru zeități, și are rolul de a da sensul, și rolul semnului vieții îndestulate, sensul de spre mai bine, sensul vieții. Segmentele ca liniile pe un răboj, simbolizează mulțimea, numărul astfel cele două linii gemene simbolizează puterea perechii, 3 linii paralele amintesc de cele 3 etape ale vieții: nașterea, cunoașterea de sine, moartea. Patru linii paralele poartă simbolul abundenței și un semn al Zeiței Fertilității și a Pământului. Folosite alternate linii mari și mici, s-au folosit pentru a vorbi despre vechi și nou, despre mamă și fiică.

Spirala înseamnă energie, mișcare universală care se regăsește și în om. Una dintre culturile în care s-a regăsit spirala este Cucuteni. Spirală plană, cu volute multiple, imperecheate și îmbrățișate în lanț, a fost adaptată de femeile din cultura Vadastra pentru a putea fi cusută pe rețeaua firelor și fibrelor textile. Astfel liniile curbe s-au transformat către spirale unghiulare.

Zeița Pasăre era și ea împodobită cu aceste spirale unghiulare. Mai apoi, din spirale, au derivat și alte semne mistice vitale: „S”-urile, compuse din 2 volute opuse și „coarnele berbecului, compuse din 2 volute în oglindă. Hașurile sunt un simbol pentru apă, abundență, spor. Așezările de pe malul lacurilor sau ale apelor liniștite au avut liniile lor, paralele, drepte. Așezărilor de lângă râuri învolburate le corespund liniile ondulate, chiar agitate. Atunci când alternau situațiile, alternau și liniile: drepte și ondulate. Prezența liniilor amintește că viața nu era posibilă decât în prezența apei. Pentru primii agricultori, liniile orizontale au fost intersectate cu linii oblice, pentru a desena o plasă, pentru a exprima un mediu foarte fertil; abundență. Cercul este simbolul regenerării, al mișcării fără de început și sfârșit. În special în cultură Pre-Cucuteni, s-au folosit multe cercuri, cercuri concentrice, ca semn al regenerării, asociat imaginii solare. S-a descoperit faptul că oamenii culturii Cucuteni își abandonau așezările, ardeau tot în urma lor și își reconstruiau o nouă așezare, de la zero. Acest ritual îl repetau la cca 70 de ani. Dacă vedem 2 cercuri concentrice cu hașură între ele, acest concept amintește că regenerarea este posibilă doar în prezența apei. Cercul, împreună cu spirala, voluta și alte linii curbe, au fost considerate semne Cerești, reprezentând puterea Cerului asupra vieții.

Profesorul universitar japonez Minoru Nambara, specialist în istoria civilizațiilor, scria: Este un complex de realități care converg în a simți aici, că te afli în satul primordial. Țăranii Maramureșului nu vin de nicăieri. Ai sentimentul că au venit direct din cer în Maramureș. În alte țări simți, știi că oamenii au venit de undeva, aici nu ai acest sentiment. Aici, în Maramureș, este omul primordial în noblețea sa princiară, nu primitivă, în frumusețea lui de înaltă civilizație.”

Surse ۞ simbolismul hexagramei ۞ Constantin Olariu Arimin ۩ Etnocultura ۩ motivele românești și semnficatia lor ۩ Cuina Turcului 🇷🇴 cel mai vechi simbol axial autohton 🇷🇴 reSTART România 🇷🇴

Stăm acasă în 2020. Campanie strategie turism Povestea Locurilor. Obiceiuri in Maramures @ Daniel Les si Maria Zapca

🇷🇴 reBranding România 🇷🇴
Un proiect CSR B2B Strategy
Written by Daniel ROȘCA

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 8500 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com

4 thoughts on “Porțile din Maramureș

Comments are closed.