Castelul Corvinilor 360 °

Expoziţia de tortură din Muzeul Castelul Corvinilor
Ardeal Povestea HUNEDOAREI

Castelul Corvinilor 360 °

Castelul Huniazilor

Locul de naștere al marelui
voievod Iancu de Hunedoara!

Castelul Corvineștilor, Corvinilor… Huniazilor din Hunedoara este unul dintre cele mai valoroase monumente ale arhitecturii medievale din România. Iancu de Hunedoara şi fiul său Matia Corvin au copilărit în castel… Iancu de Hunedoara s-a născut probabil la curtea regală şi a copilărit la Hunedoara, în castelul pe care părintele său Voicu l-a primit ca danie după naşterea lui.

Pe moşia Hunedoarei şi-a petrecut deci copilăria marele erou. A cunoscut de mic viaţa ţăranilor din acele părţi, şi-a cunoscut rudeniile, printre cnejii şi micii nobili din acele locuri, a văzut pe munţii care sţrăjuiau în zarea de miazăzi castelul părintesc focurile ce dădeau semn sinistru, în noapte, despre apropierea unor armate turceşti, a putut vedea chiar răniţii unor lupte ce s-au dat cu turcii, în părţile Haţegului, pe la 1421, scria Camil Mureşan, în volumul Ioan de Hunedoara şi vremea sa, publicat de Editura Tineretului în 1957.

De ce bat clopotele bisericilor
catolice în fiecare zi la ora 12?

Iancu de Hunedoara a fost o personalitate dominantă a istoriei româneşti din veacul al XV-lea. A fost voievod al Transilvaniei în 1441, guvernator al regatului Ungariei între 1446-1453, apoi căpitan suprem al Ungariei şi al Transilvaniei între 1453-1456. A scris file de glorie în istoria luptei antiotomane a popoarelor Europei sud-estice. Iancu de Hunedoara a desfăşurat o activitate diplomatică şi militară intensă în anii în care Imperiul Otoman urca spre apogeu, dând asalturi decisive asupra ultimei rămăşiţe a Imperiului Bizantin, Constantinopolul. A depus eforturi pentru închegarea unei coaliţii creştine care să oprească înaintarea otomanilor cu o oaste de cruciadă şi a fost cel dintâi comandant de oşti din Europa care a reuşit să îl înfrângă pe cuceritorul Constantinopolului, sultanul Mahomed II, la Belgrad în 1456. A fost tatăl regelui Matei Corvin, cel mai mare rege al Ungariei.

În fiecare zi, la ora 12.00, clopotele din bisericile catolice bat în întreaga lume. Acest lucru se întâmplă neîntrerupt de peste cinci sute de ani şi are o legătură directă cu Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei. Victoria acestuia la Belgrad, împotriva armatei turce condusă de Mahomed al II-lea în anul 1456, i-a adus recunoştinţa întregii lumi catolice.

Mormantul lui Iancu de Hunedoara Castelul Corvinilor Povestea Locurilor

CRUCIADA

A repurtat câteva victorii care au rămas în istorie, împotriva Imperiului Otoman, care viza ocuparea Europei. Una dintre cele mai mari bătălii s-a dat în 1456, la Belgrad. Sultanul Mahomed al II-lea a mobilizat, pentru cucerirea Belgradului forţe impresionante: circa 150.000 de soldaţi, o artilerie de asediu superioară celei folosite împotriva Constantinopolelui şi o flotă ce urma să acţioneze pe Dunăre. Iancu de Hunedoara şi-a întărit garnizoana cetăţii cu 5.000 de mercenari. Cu sprijinul călugărului franciscan Ioan de Capistrano, care a desfăşurat o intensă propagandă pentru o nouă cruciadă antiotomana, Iancu a reuşit să ridice o oaste de circa 30.000 de oameni, în cea mai mare parte vlahi şi sârbi ortodocşi, şi o flotă improvizată formată din 200 de vase…

Expoziţia de tortură din
Muzeul Castelul Corvinilor

… amplasată în beciul clădirii care găzduieşte spaţiile administrative ale complexului medieval, dar şi Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara. Expoziţia redă vizual şi auditiv scene de la schingiuirile practicate în zona Transilvaniei, în Evul Mediu.

360 ° în jurul castelului: descoperă p⊕vestea matricei din Sarmizegetusa Regia și vizitează cea mai veche biserică din lume în care se slujește, biserica Densuș. Material realizat cu sprijinul Doctorului Dragoș Slăvescu / Dental PROFILE. Surse: enciclopediaromaniei.ro, adevarul.ro, fotodependent.

 

A post shared by ?? Daniel ROŞCA ?? (@roscadaniel) on

 

A post shared by ?? Daniel ROŞCA ?? (@roscadaniel) on

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com