Ziua Regelui
La 25 Octombrie 1927, M. S. Regele Mihai a împlinit vârsta de șease ani. Mai târziu, când Suveranul actual va fi mai mare și își va putea da seama de ceeace s’s scris și vorbit despre Dânsul de când a fost încoronat Rege, El va ști că țara întreagă și-a pus toate speranțele în domnia Sa, care e epoca în care România e chemată să desăvârsească opera istorică împlinită sub predecesorul Său.
De aceia au fost, sunt și vor fi totdeauna sincere, dragostea și devotamentul cu care întreg neamul românesc înconjoară pe Regele Mihai I, după cum sinceră e și exclamația ce s’a putut auzi și acum:
– Trăiască M.S. Regele Mihai I!
În ziua sus pomenitei aniversări a avut loc un Te-Deum la Patriarhie, la care au asistat membrii guvernului, Casa regală, numeroși ofițeri, generali și multe persoane oficiale. În curtea Patriarhiei era înșiruită o companie de onoare cu muzică și drapel din regimentul II vânători “Regina Elisabeta”. La orele 11 s’a început serviciul divin oficiat de P. S. S. Arhiereul Platon Ciossu, răspunsurile religioase fiind date de corul Patriarhiei…
Trăiască Regele
În momentul când clerul a pomenit numele M.S. Regelui Mihai și a celorlalți Membri ai Familiei Regale, clopotul a început să sune, corul a cântat “Mulți ani trăiască” iar muzica a intonat “Rugăciunea”. După terminarea serviciului divin, întreaga asistență a venit în pridvorul Catedralei. D-nii generali: Paul Angelescu, ministru de război, Popescu Ion, comandantul corpului 2 armată, și Jujescu, comandantul pieței, au trecut în revistă compania de onoare. D. general PAUL ANGELESCU, a rostit trupei o cuvântare, arătând însemnătatea zilei de aniversare a nașterii M.S. Regelui Mihai.
Trupa a izbucnit în urale iar muzica a cântat “Trăiască Regele”. Apoi, compania de onoare a defilat prin fața întregii asistențe, după care solemnitatea a luat sfârșit la orele 12.
Un articol din 30 octombrie 1927.
Vezi mai mult
Salonul Regelui
Castelul lui Pelișor
Perioada interbelică la 360 °
În anul centenarului vrem să îți arătăm cum trăiau înaintașii tăi acum 100 de ani. Mai exact, 91 de ani. Reclădim perioada interbelică: 27 februarie 1927 – 25 decembrie 1927 începând cu moartea lui Vasile Pârvan – 3 iulie 1927 – continuând cu cea a Regelui Ferdinand I ( * primul voevod al României MARI) din dimineața zilei de Sfântul ILIE – 24 iulie 1927.
În 27 februarie 2019 o să facem colecția Gazetei de Duminică din perioada interbelică cadou. Înscrie-te în baza noastră de date pentru extragerea centenarului: