Minerul

6 noiembrie 1927
[ perioada interbelică ]

Minerul

1815

Primul pământean…

Marea bătălie de la Waterlo, din 1815, cauzează două mari evenimente: moare imperiul lui Napoleon şi se naşte istoria traversării înot a Canalului Mânecii. În urma înfrângerii armatei lui Napoleon, mulţi francezi au fost deportaţi în Anglia. Printre aceşti francezi se afla şi Jean Salatti, un personaj despre care nu s-ar mai fi scris nimic dacă n-ar fi făcut un act de eroism, ale cărui ecouri, iată, se aud până în zilele noastre.

Odată ajuns pe malul englez, nesuportând idea captivităţii, se aruncă în apele Canalului. Pentru cei de faţă este un gest de neînţeles şi, probabil, mergând pe ideea că, “unde poate să ajungă?”, englezii l-au lăsat în “plata Domnului”. După 30 de ore de agonie, de luptă cu apele “îngheţate” ale Canalului, dar cu visul libertăţii adânc întipărit în minte şi-n suflet, ajunge să atingă ţărmul patriei mamă, demonstrând lumii că se poate trece MAREA chiar şi înotând, devenit, astfel, primul pământean care traversează Canalul Mânecii în acest fel.

1875

După 60 de ani, în anul 1875, căpitanul englez de marină, Matew Webb, impresionat de performanţa inedită a soldatului francez, doreşte să repete această performanţă, de această dată într-un mod asistat. După două tentative nereuşite, în 25 august 1875 devine primul om care traversează înot Canalul, în mod asistat, deschizând astfel, perspectiva sportivă a traversării înot a celebrului Canal.

După încă 36 de ani, Thomas William Burgess, în anul 1911, reuşeşte să traverseze înot Canalul Mânecii. De menţionat faptul că înainte de reuşită a avut alte 15 tentative nereuşite. Prin perseverenta sa, devine un exemplu de hotărâre pentru întreaga lume. Între 1911 şi 1927 au mai fost aproximativ 20 de persoane care au traversat Canalul. În 1927, se infiintează Channel Swimming Association (CSA). Se impunea înfiinţarea unei astfel de organizaţii care să guverneze înotul în Canal şi care să stabilească un set de REGULI clare impuse tuturor celor care doresc să -si înscrie în palmares o astfel de performanţă cu totul şi cu totul extremă. Aşadar, CSA aprobă, monitorizează, certifică şi arhivează toate încercările reuşite ale înotătorilor.

Conform acestor statistici, sunt peste 1300 de oameni care se pot lăuda cu această performanţă de a traversa înot Canalul, fără ajutorul materialelor artificiale, cum ar fi costumul de neopren, casca de neopren, labe sau orice alt obiect ajutător. Numărul este extrem de mic; 1300 de persoane vs. 5600 de persoane care au cucerit Everestul. Este mai uşoară cucerirea celui mai înalt vârf al planetei decât traversarea înot al Canalul Mânecii. Anul acesta se împlinesc 201 de ani de când Jean Salatti a traversat Canalul înot. În tot acest răstimp, peste 60 de ţări se pot lăuda cu reprezentanţi care au repetat performanţa.

1927 – 2016

06.11.1927 – Gazeta de Duminică: Sportsmenii încearcă în toate chipurile să treacă peste Canalul Mânecei folosindu-se de cele mai bizare mijloace de transport și locomoțiune. Acum, inventatorul francez S. Brunswig a construit un aparat cu helice sub apă, cu care crede că va putea străbate Canalul din Franț în Anglia… 30.08.2016 – minerul bibliotecar finalizează traversarea înot a Canalului Mânecii, fără costum de neopren, sub directa aprobare, supraveghere a Channel Swimming Association, după o luptă infernală; 62 de km parcurși în 17 h și 54 min.

360 °

P⊕vestea lui Avram merge mai departe

Minerul 6 noiembrie 1927

Written by Daniel ROȘCA

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 8500 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com