Neamul Corvinilor
Matei Corvin a domnit 32 de ani (între 1458 și 1490) ca rege al Ungariei și domnia sa a fost cea mai strălucită din istoria regatului apostolic (papal) Ungaria. Matei Corvin, născut Matei de Hunedoara, cunoscut și ca Matei Corvin, în latină Matthias Corvinus, în germană Matthias Corvinus, în croată Matija Korvin, (n. 23 februarie 1443, la Cluj-Napoca, d. 6 aprilie 1490, la Viena) a fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei.
Matei s’a născut în 1443 la Cluj, ca al doilea fiu al lui Ioan (Iancu) de Hunedoara în casa Stefan Kolb. Ioan (Iancu) de Hunedoara a fost renumit conducător militar, care a întreprins în calitate de regent al Ungariei o serie de campanii militare reușite împotriva Imperiului Otoman, lăsând fiului său un regat sigur și stabil. Mama lui Matei a fost Erzsebet Szilagyi (Elisabeta), dintr’o familie de nobili maghiari cu foarte mare influență, fiica căpitanului Laszlo Szilagyi de Horogszeg (Ladislau) al cetății de la Bradics și sora lui Mihai Szilagyi, voievod transilvănean și regent ungar. A primit la botez numele de Matei ca născut în ajunul zilei de 24 februarie, zi în care calendarul roman îl comemorează pe Apostolul Matei (trecut în calendarul răsăritean pe 9 august). Din cauza frecvenței reduse a numelui Matia în spațiul românesc transilvănean, prenumele regelui a fost și este pronunțat de români, Matei. Aceasta poate fi și o urmare a asemănării numelui apostolului Matia, cu cel al evanghelistului Matei (sărbătorit la 21 septembrie în calendarul roman universal, respectiv la 16 noiembrie în cel creștin ortodox).
Mai mult, în Moldova s’a încetățenit numele Mateiaș, de la numele maghiar al regelui, Matyas (Mattia). De aici, istoricii din Muntenia l’au preluat ca Matei, considerând numele Mateiaș ca fiind un diminutiv. Însă numele corect, care rezultă din documente, este Matia / Mattia / Mathias. Epitetul Corvinus provine de la stema familiei, (vezi poza) ce conținea un corb (corvus în latină).
După moartea lui Iancu de Hunedoara, oligarhia maghiară a pus din nou mâna pe putere. ”Tînărul rege” (Ladislau Postumul) a fost conducătorul nominal, însă adevărații conducători erau familiile maghiare Garai, Ujlaki și Cillei. Grija lor a fost să combată influența familiei Hunyadi. Astfel l’au convins pe tânărul rege Ladislau, să ordone uciderea (prin decapitare) a lui Laszlo (Ladislau Corvin), fiul cel mare al lui Ioan de Hunedoara. Fiul cel mic al lui Iancu, Matei încă un copil, a fost și el, datorită intrigilor, curînd aruncat în închisoare.
Apoi a început războiul civil.
Adolescentul rege a fugit în Boemia, luând pe Matei de Hunedoara cu el. Elisabeta Szilagyi, văduva lui Ioan de Hunedoara, a organizat armatele fidele soțului său și a reușit să pună capăt războiului civil, învingînd armatele marii nobilimi. Regele Ladislau Postumul a fost ucis, împreună cu cei mai mulți dintre cei ce îl determinaseră să’l omoare pe Ladislau de Hunedoara. Dieta Națională a fost reunită la Buda să aleagă noul rege. În prezența și sub presiunea armatelor lui Corvin, cantonate pe Dunărea înghețată, a fost ales rege Matei, în vîrstă de 18 ani, care trebuia să fie răscumparat și adus de la Praga.
Matei Corvin a domnit 32 de ani ca rege al Ungariei și domnia sa a fost una dintre cele mai strălucite din istoria Ungariei. Aristocrația de rang înalt însă nu s’a împăcat cu prezența lui pe tronul Ungariei și a uneltit pentru a’l detrona. Conform legendei, marii nobili ar fi reușit să’și pună planul în aplicare cu ajutorul reginei Beatrice, soția regelui. Medicul reginei îl trata de reumatism pe regele Matei otrăvindu’l cu plumb; astfel regele Matei Corvin muri încet, de saturnism, înainte să ajungă la vârsta de 50 de ani. Matei a fost instruit în italiană. Descoperind realizările Renașterii, a început să promoveze influențele culturale italiene în Ungaria. Buda, Esztergom, Szekesfehervar și Visegrad au fost printre orașele care au beneficiat de stabilirea unui sistem de sănătate publică și educație, precum și a unui nou sistem juridic sub domnia lui Matei Corvin. S’a dovedit a fi un generos mecena al artiștilor din Italia (ex. Galeotto Marcio) și Europa de Vest, care s’au strâns la curtea sa. Biblioteca sa, Bibliotheca Corviniana, era cea mai mare colecție europeană de cronici istorice și lucrări filosofice și științifice din secolul al XV-lea, numărând peste 5.000 de exemplare, fiecare exemplar valorînd mai mult de 1.000 florini de aur.
Domnia sa este considerată ca fiind unul dintre cele mai glorioase capitole ale istoriei Ungariei, marcate prin campanii militare victorioase ale temutei sale Fekete sereg (”Armata neagră”). Ungaria a cunoscut în timpul domniei sale cea mai vastă întindere din istoria sa (la vest din sud-estul Germaniei pînă în Dalmația, iar la est din Polonia, – excluzând Moldova și Țara Românească- pînă în Bulgaria de astăzi). Matei Corvin a condus în uniune personală Regatul Moraviei, Silezia și Luzația (Lausitz) (toate trei 1468/1469/1479-1490) și Austria Inferioară (1477/1485-1491). Era poliglot, vorbea limba rumînă, italiana, croata, latina, maghiara, și mai târziu germana, ceha, slovaca, precum și alte limbi slave. Regele Matei este amintit și astăzi, în multe istorisiri și cîntece populare, ca un conducător foarte înțelept și drept.
Matei Corvin a fost cel care a ordonat întemnițarea domnitorului Munteniei Vlad al III-lea (Țepeș), când acesta, urmărit de armata otomană, i’a cerut ajutorul. Dar tot Matei l’a ajutat pe Vlad să recucerească tronul Valahiei de la Laiotă Basarab. Ulterior, după ce Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei a încheiat pacea cu Regele Cazimir al Poloniei, Matei l’a atacat pe Ștefan, dar a fost înfrânt în lupta de la Baia, oastea sa retrăgându’se, urmărită de cea a lui Ștefan, iar Matei a fost rănit în această luptă de trei săgeți și o lovitură de lance. În deceniul nașterii lui Matei Corvin, anul 1440, otomanii presau puternic asupra Transilvaniei. După ce cuceriseră o mare parte a Serbiei, următoarea lor țintă era Transilvania. În anul 1441, otomanii au lansat o puternică ofensivă asupra Valahiei, patria Huniazilor. În anul următor ei atacă Transilvania ajungând la Sibiu, în martie 1442. Avansul lor părea imposibil de oprit, dar Iancu de Hunedoara îi învinge la Alba Iulia. În pofida acestei înfrângeri, otomanii lansează o nouă invazie asupra Transilvaniei în august 1442. Cîteva luni înaintea nașterii lui Matei Corvin, tatăl său repurtează o victorie zdrobitoare asupra turcilor și eliberează Transilvania de otomani pentru întreaga durată a copilăriei lui Matei Corvin.
Iancu de Hunedoara era la curent cu marile schimbări culturale care aveau loc în Italia. Se căsătorește în anul 1430 cu Elisabeta Szilagy de Horogszeg iar în anul 1433 i se naște primul fiu, botezat Laszlo și tot în această perioadă se asociază cu regele Sigismund în lupta sa contra cehilor husiți, care îl împiedecau să intre pe catolicul rege în Praga. Castelele văzute de Huniade în călătoriile sale cu Sigismund l‘au inspirat pe Iancu să‘și remodeleze castelul său de la Hunedoara. Tot acum adoptă ca blazon pasărea pe care o vedem sculptată deasupra intrării principale a castelului de la Hunedoara: corbul (corvus) de unde provine numele medieval de Corvinus.
În acel castel și‘a petrecut Matei Corvin copilăria. El nu s‘a simțit mulțumit în societatea maghiarilor și a căutat mereu compania străinilor, căsătorindu‘se mai întîi cu o cehă și apoi cu o italiancă. Curtea sa regală era plină cu italieni, germani și polonezi. În armata sa erau români, nemți și cehi, iar arhiepiscopii numiți de Matei au fost: un croat, apoi un german și al treilea, un italian. Nu se știe cu precizie care era limba lui favorită. Cum soția lui italiancă Beatrice nu stăpânea limba maghiară, cuplul regal conversa în italiană, iar limba de circulație internațională era latina clasică.
Italianul Bonfini, în cartea sa ”Rerum Ungaricarum”, unde descrie viața la curtea lui Matei Corvin, nota: monarhul cunoștea multe limbi străine. Pe lângă turcă și greacă el era fluent în multe din limbile Europei. (pag. 634)
În iulie 1456 otomanii asediau Belgradul apărat de Iancu Huniade, căpitanul armatei ungare. Regele adolescent al Ungariei, Ladislau Postumous, fugise de la Buda la Viena, convins că turcii vor cuceri Belgradul. Dar pe 22 iulie 1456 Huniade zdrobește armata otomanăși o măcelărește în timp ce se retrăgea în degringoladă. Victoria a fost atât de umilitoare pentru turci încît a ferit Ungaria de o altă invazie otomană timp de 75 de ani! Iancu Huniade nu s‘a putut bucura de victoria sa, acesta murind sub zidurile Belgradului din cauza unei epidemii de ciumă. Trupul lui a fost adus în Transilvania și îngropat în Catedrala romano-catolică de la Alba-Iulia.
Matei Corvin, din închisoare pe tron…
În ziua de 14 martie 1457 are loc o lovitură de palat la Buda, organizată de regele Ladislau Postumous, care‘l arestează pe Laszlo Huniade, fratele mai mare al lui Matei Corvin. Regele l‘a acuzat pe Laszlo de trădare și de atentat la viața lui, iar 48 de ore mai târziu, Laszlo de Hunedoara era decapitat în curtea palatului. Matei Corvin era și el arestat de rege și l‘ar fi urmat pe frate‘său, dacă pe 23 noiembrie 1457, regele Ladislau n‘ar fi decedat subit de o boală fulgerătoare. În mod neașteptat era deschisă calea lui Matei Corvin de a fi nu numai eliberat din închisoare, dar și de a deveni rege, primul ”commoner” încoronat după secole, în care numai nobilii avuseseră acces la coroana Ungariei. În ianuarie 1458, cînd Matei Corvin era încoronat, abia împlinise 15 ani. Va sta pe tron 32 de ani, din care 25 de ani el va fi pe terenurile de luptă ale Europei.
În anul 1476, Matei Corvin se căsătorește cu Beatrice de Aragon, o italiancă din Neapole, orfană de la 7 ani, care i‘a adus lui Matei o dotă de 200.000 de monede din aur, dar nu și un moștenitor. Înaintea căsătoriei sale, Matei avusese o idilă cu Barbara Edelpock, care i‘a născut un fiu, botezat Ioan Corvinus. Acesta va rămîne singurul moștenitor al lui Matei Corvin pînă la moartea acestuia, în 1490.
Mai bogat decît împăratul Austriei
Din punct de vedere financiar, Matei Corvin era mai bogat decît împăratul Austriei Frederik III. Așa se explică sumele imense cheltuite pe cărți și manuscrise. La 1 iunie 1485, Matei Corvin cucerește Austria și intră triumfal în Viena. În această perioada pasiunea lui Matei Corvin pentru bibliofilie și pentru instrumente astronomice se mărește. Biblioteca sa devine legendară și intră în istorie sub denumirea de ”Biblioteca Corviniană”.
Pe lista celor 2500 de cărți și manuscrise cumpărate de Matei Corvin de‘a lungul vieții sale se cunosc următoarele: orațiile și tragediile lui Eschil, ”De expeditione Alexandrio” (Campaniile lui Alexandru Macedon) de Arrian, „Brutus de Cicero, „Panegiricus” de Pliniu, „Biblia Ilustrată”. Grosul cărților din ”Biblioteca Corviniană” proveneau din Veneția și Florența, unde multe ateliere lucrau permanent pentru legarea în piele și mătase a cărților comandate în Italia de regele de la Buda.
La curtea sa, Matei avea în permanență 30 de scribi, experți în pictură și gravori, potrivit mărturiilor lui Olahus. La moartea lui Matei Corvin, în 1490, maghiarii au preferat pe tron ca succesor nu pe fiul lui Matei, Ioan Corvinus, ci pe Wladislaw de Boemia, stingînd astfel dinastia Corvinilor rumîni pe tronul Ungariei. Ioan Corvin devine ban al Croației și moare în anul 1502 în luptele cu turcii, exact ca bunicul său, Iancu de Hunedoara. Prin moartea în 1508 a copiilor lui Ioan Corvin se sfârșește și neamul Corvinilor. La zece săptămâni de la moartea lui Matei Corvin, prin Tratatul de la Pressburg, Maximilian de Habsburg a cîștigat tot ce a cucerit Matei Corvin în 10 ani de lupte. Văduva lui Ioan Corvin se va recăsători cu George von Brandenburg-Ansbach.
Cel mai mare rege al Ungariei, rumînul Matei Corvin, s’a născut la Cluj și a copilărit la Timișoara.
360 ° Corbii de Piatră – Blazonul Corvineștilor
Surse: Enclopendia Rumîniei, Encyclopaedia Britannica, Vatra Stră-Română.