Barajul Vidraru – 155m

Satul dintre munți dispărut sub ape...
Muntenia

Barajul Vidraru – 155m

Satul dintre munți
dispărut sub ape…

Undeva, pe la coada lacului de astăzi, era o platformă unde se ţineau un fel de serbări câmpeneşti, cu prilejul fiecărei zile importante din calendar. Mocăniţa aducea acolo, sus, o mulţime de oameni. Trenuleţul acesta, care transporta şi lemne, şi oameni, şi materiale, pleca de la Curtea de Argeş, oprea în câteva staţii de pe traseu şi avea cap de linie chiar la coada lacului, undeva pe lângă Cabana Cumpăna de astăzi

De şuieratul la deal al Mocăniţei, al cărei traseu se oprea acolo unde şi lacul se opreşte astăzi, îşi amintesc şi cei care au pus umărul la realizarea giganticei lucrări de la Vidraru.

Din fosta enclavă a comunei Arefu n-au mai rămas decât legende ale lumii de sub ape… cu mult înainte de a se gândi şi de a porni construcţia hidrocentralei şi a lacului Vidraru, exista, în amonte de ceea ce reprezintă astăzi barajul, o zonă neîmpădurită, cu ocoale, cabane forestiere şi turistice şi câteva locuinţe… satul dintre munți dispărut sub ape!

Barajul Vidraru

Prevenirea inundațiilor…

Între Munții Frunții și Masivul Ghițu, în apele lacului se adună râurile Capra, Buda și câțiva afluenți direcți – Râul Doamnei, Cernatul și Vâlsanul, Topologul, râul Valea lui Stan și Limpedea, ce au un debit total de cca 5,5 m3/s. Suprafața lacului este de 893 ha, lungimea de 10,3 km, lațimea maximă este de 2,2 km în zona Valea Lupului – Călugărița și are o circumferință de 28 km, iar adâncimea apei este de 155 m lângă barajul curbat înalt de 166 m, cu o lungime la coronament de 307 metri… de-a lungul Transfăgărășanului, la 40 de kilometri de Curtea de Argeș, între versanții Pleașa și Vidraru, se află Lacul și Barajul Vidraru – construit între 1960 – 1966, pentru producția de energie electrică, irigații și prevenirea inundațiilor, fiind acum un loc excelent și pentru recreere, turism și sporturi, de pildă sportul extrem de bungee jumping.

Barajul se situa la data finalizării, măsurat la înălțime, pe locul 8 în Europa și pe locul al 20-lea în lume. Mii de oameni au forat galerii subterane lungi de 42 km, s-a escavat un milion de metri cubi de rocă subterană, s-au turnat aproape un milion de metri cubi de beton, iar sacrificiile umane au costat peste optzeci de vieți…

În 1965, după finalizarea barajului Vidraru, a urmat umplerea cu apă a acumulării, un proces despre care puţini ştiu că a durat aproape un an. Să nu uităm că vorbim de un lac ce se întinde pe o lungime de 14 km, ocupă 870 ha şi înmagazinează 320 milioane metri cubi de apă – volumul său util, dar care poate ajunge până la un total de 465 milioane metri cubi!

Obiective turistice la 360 °

Cetatea Poenari
Biserica Rupestră NĂMĂIEȘTI
Biserica rupestră Corbii de Piatră

Foto: Klaus Pardos.
Surse: adevărul.ro; munții-făgăraș.ro & drumliber.ro.

[fts_facebook type=album_photos id=100000641889893 posts=6 description=yes album_id=1427274394078092 image_width=350px image_height=250px space_between_photos=5px hide_date_likes_comments=no center_container=yes]
Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com