Vulcanii Noroioși
din Buzău 🌋 🌋
Mai rece decât gheața,
Mai negru decât ceața!
Vulcanii noroioşi nu sunt rari pe Pământ. Au fost identificaţi câteva mii de vulcani noroioşi concentraţi în circa 40 de regiuni. Doar 10% sunt vizibili, fiind pe arii continentale, restul sunt submarini. Vulcanii noroioși constituie o ridicatură sub forma conică, numită impropriu vulcan, formată prin erupția la suprafață pământului a gazelor degajate dintr-un zăcământ de hidrocarburi care au antrenat namol. Gazele din depozitele petrolifere ies spre suprafaţă, antrenând apele freatice, generând cratere şi conuri cu aparenţă de vulcani, dar care nu au nicio legătură cu un vulcan clasic.
Vulcanii noroioși din județul Buzău sunt situați în partea centrală a Subcarapților de Curbură, în apropierea comunei Berca la aproximativ 30 de km de Buzău. Aici, rezervația are patru locuri care manifestă acest fenomen unic:
♦ La Fierbători
♦ Pâclele Mari
♦ Pâclele Mici
♦ Beciu
Vulcanii noroioși de la Pâclele Mari și Pâclele Mici (la 12 km de Berca) au fost descoperiți de francezul H. Cognand, în 1867, cu ocazia unor prospecțiuni petroliere. În anul 1924, această zonă a fost declarată rezervație naturală. Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari au suprafața cea mai mare, 22 ha. Se poate ajunge cu mașina până la poarta de intrare in zona vulcanilor. Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici au o suprafață mai mică – 16,5 ha. și se ajunge urcând pe jos un deal. Vulcanii Noroioși de la Beciu au suprafață cea mai mică, de 20 X 40 metri, dar activitatea cea mai intensă.
Tărâmuri de pe altă lume…
„Dacă nu știți și n-ați văzut, să vă spun eu că acolo și-a așternut necuratul 🌋 cazanele cu smoală clocotită, pe sub pământ gâlgâie și fierbe glodul noroios, mai rece decât gheața, mai negru decât ceața; apoi pe guri căscate, prin tot ocolul acelei văi, fără de scursoare, țâșnește tina în sus când de-o șchioapă, când de un stânjen, și, mai mult, la fiecare gură împrejur, s-a durat mușuroi și bale cătrănite, pe care ucigă-l toaca le scuipă. Din văgăune se scurg năclăite, de-a lungul masivelor, se adună în nămol, se usucă de vânt, se crapă de soare și jilava pe care nu se prinde, Doamne-ferește, nici troscot, nici ciulini.” Alexandru Odobescu ♦ Pseudokinegetikos
Obiective turistice la 360 °
♦ Muzeul Trovanților ♦
♰ Mănăstirile Rupestre ♰
⌘ Piatra scrisă Broscaru ⌘
În 2020 stăm acasă,
vizităm România 💙💛❤
& reSTART-ăm turismul românesc!
Comments are closed.