Orașul Antic Callatis

Cel mai vechi oraş din România
🏹 GETÆ

Orașul Antic Callatis

Schimbul avantajos cu băstinaşii geţi…

Cetatea Callatis, sau Mangalia de astăzi, reprezintă o fostă colonie întemeiată cu peste 25 de secole în urmă de negustorii şi navigatorii greci, atraşi de pozitia favorabilă şi de schimbul avantajos cu băstinaşii geţi. Colonia a fost fondată pe locul unei aşezări getice cunoscută sub numele de Acervetis sau Cerbatis, pe un teren fertil aflat în vecinătatea mării şi a unui lac cu apă dulce, actualul Lac Mangalia.

Fie că s-a numit Cerbatis sau Acervatis, Callatis, Pangalia, Mankalia sau Mangalia, poziţionarea geografică a acestui loc l-a aşezat întotdeauna în mijlocul istoriei. A devenit cea mai veche aşezare cunoscută din ţară, fiind în acelaşi timp teatrul unor evenimente politice, sociale şi economice deosebit de importante, care au generat în decursul timpului schimbarea identităţii, fără a afecta însă esenţa locului: un pic din strălucirea greacă, un pic din veselia slavă, un pic din tăria spiritului turcesc şi un strop din profunda înţelepciune românească, asociată cu sentimentul introspecţiei. Un curcubeu unic pe cerul balcanic, în care fiecare culoare este bine individualizată, însă inseparabile, în fapt.

[fts_facebook type=album_photos id=100000641889893 access_token=EAAP9hArvboQBANKBNsoQYIwCs8ZAk3ZB5iv7bMdgrZAokyYFTADfeV5EQE91uiD1klsz8ZBwneZCXM2YNAG4ZBLWByKjK9P9FSFfENRohLmhuCQlQ1uJZB6RNZBlS697GStveCC5LwtarbKU6ZCx1AO0V8jHOOEandc2c3qrnWqCpVwZDZD posts=6 description=yes album_id=1359871317448741 image_width=250px image_height=250px space_between_photos=1px hide_date_likes_comments=no center_container=yes]

Tratatul de pace cu Roma
& distrugerea Imperiului Roman…

Callatis, pe scurt…

Cel mai vechi oraş din România fiind singura colonie dorică de pe ţărmul Pontului Euxin. Atât zidurile de incinta ale cetăţii Callatis, cât şi ruinele edificiului roman se mai pot vedea încă în apropierea falezei oraşului Mangalia. Fostul port al cetăţii este acoperit în prezent de apele marii. Acesta era localizat în partea de sud a actualului port. La subsolul hotelului Belvedere se poate vizita zidul restaurat de lângă poarta de intrare în vechiul oraș antic. Se poate ajunge extrem de ușor urmând indicatoarele rutiere, hotelul fiind localizat exact pe faleză după cel mai vechi lăcaș de cult musulman din România, Geamia Esmahan Sultan – 1573.

Sub împăratul Gordian (238-244), la Callatis a funcţionat prima asociaţie a vânătorilor atestată la noi, aşa cum reiese de pe o inscripţie de pe o lespede de marmură, aflată la muzeul de arheologie din Constanţa. Aici au fost inscripţionate în limbile latină şi greacă numele celor 43 de membri ai asociaţiei vânătorilor amatori, datată din secolul al III-lea î. Hr.

Din Callatis sunt originari vestiţii învăţaţi care au trăit în Egiptul elenistic: Demetrios, Heracleides, Satyros, Istros, Thales. Oraşul Callatis / Mangalia este prima staţiune balneo-climaterică din ţară noastră, băile mezotermale sulfuroase fiind cunoscute încă din timpul lui Burebista.

Oraşul a încheiat un tratat de pace cu Roma, considerat în prezent cel mai vechi document în limba latină cunoscut în estul Europei iar în secolul I e.n., cetatea Callatis a ajutat cu bani Roma.

În 410 d.Hr. Alaric Regele Vizigoților născut în Delta Dunării – Dobrogea, foarte aproape de Callatis, a spulberat Imperiul Roman. Cătălin Grosu – TVR

360 ° P⊕vestea Callatis merge și mai departe

Written by Daniel ROȘCA

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 8500 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com