Cum a început p⊕vestea lui AVRAM

[ dincolo de limite ]
[ strategie turism ]

Cum a început p⊕vestea lui AVRAM

Am descoperit „povestea locurilor”
şi v-o spunem, că merită a fi ştiută!

Dincolo de limite
@ HemoTREAT™ [ 2015 ]

Daniel Roşca este un petroşenean pe care am avut ocazia să-l cunosc în 2015, în momentul în care înotătorul Avram Iancu avea programată o sesiune de înot de peste 43 de kilometri pe Dunăre, pe traseul Gropeni-Brăila-Galaţi, „un maraton acvatic” cum l-au denumit pe bună dreptate sportivul petroşenean şi presa, acest act fiind de fapt o „mică” pregătire înainte de trecerea Canalului Mânecii.

Fragmentele de istorie…

Atunci mi-am dat seama din discuţii că Daniel este mai mult decât un observator atent al fragmentelor de istorie încărcate cu parfumul vechi al poveştilor şi mărturiilor arheologice şi istorice, ce fac parte din istoria milenară a acestui brav şi încercat Popor Român. Un autodidact ce scotoceşte zilnic prin ungherele culturii şi istoriei înaintaşilor, şi care mai târziu mi-a demonstrat că n-am greşit când l-am evaluat, Daniel aşternându-şi de ceva vreme toate rezultatele căutărilor sale pe un blog căruia i-a dat din start o denumire sugestivă şi cu adevărat inspirată: povestea-locurilor.ro. Celor care poate nu au descoperit acest interesant loc de pe internet, unde poţi pierde ceva timp citind cele scrise acolo de Daniel şi vizionând seria de filmuleţe şi fotografii ataşate fiecărei poveşti, le recomandăm să intre cu încredere pe „povestea locurilor”.

Vă veţi da seama imediat că cele spuse de noi nu sunt simple exagerări şi veţi afla totodată lucruri neştiute sau rar spuse, într-o lume în viteză şi tot mai materialistă, unde mai nou astfel de chestiuni legate de cultură şi istorie, de farmecul ţinuturilor şi de mediul ce ne înconjoară sunt lăsate mai pe la urmă, din ce în ce mai des din păcate.

Dacă ar fi să facem un rezumat al „poveştii locurilor” lui Daniel, ar însemna chiar şi aşa să ne întindem foarte mult şi cel mai bine este să descoperiţi dumneavoastră acest site. Totuşi, pentru cei care poate n-au timp, am ales pentru materialul de faţă câteva recomandări, iar dacă consideraţi că ele sunt bune nu aveţi decât să le căutaţi.

În primul rând, pentru prima dată vedem pe o pagină pe internet un circuit turistic hunedorean, unde sunt prezentate în mod profesionist date şi clipuri video de la obiectivele propuse. Poate că n-ar strica să fie preluat acest „model” şi de către site-uri ale unor instituţii care sunt susținute din bani publici ca să promoveze imaginea turismului hunedorean.

Locul de naştere al poporului român!

„Circuit Hunedoara” de pe blogul lui Daniel vă prezintă pe patru zile un model de circuit, prezentând pe scurt povestea fiecărui obiectiv propus turiştilor spre vizitare.

Astfel, în „Ziua 1”, se propu­ne vizitarea Cetăţii Deva, apoi o vizită la Peştera Bolii. Ambele obiective sunt prezentate pe scurt, în scris şi în format video, fiind date estimativ şi orele de sosire dacă s-ar pleca printr-un grup organizat din cadrul unei agenţii turistice din Timişoara, cu care Daniel are încheiat un parteneriat. Ziua se încheie cu cazare în Valea Jiului, fiind date mai multe locaţii de cazare şi masă, la alegerea fiecărui grup.

„Ziua 2” începe de dimineaţă cu o plimbare prin Defileul Jiului, până la Mănăstirea Lainici, „cea învăluită în mister”, o mănăstire „trecătoare prin munţi de piatră” după cum susţine Daniel, pornind de la interpretarea etimologică a cuvântului „lainici”. După întoarcerea la Petroşani şi servirea prânzului tot la o pensiune la alegere, stabilită din timp, cu rezervări şi tot ce trebuie, traseul lui Daniel propune o „abatere” de câteva ceasuri în Retezat, deci în Vestul Văii, la Parcul de Aventură „Pârâul Negru”. Fireşte că aici se mai poate discuta, se pot vedea mult mai multe, poate chiar şi cu o noapte petrecută undeva în zona Cheile Buţii sau Câmpuşel, ori cu „retragere” spre seară spre Straja-Lupeni, de unde Valea se vede atât de frumos spre apus sau spre răsăritul soarelui.

„Ziua 3” are un traseu propus deosebit de frumos: Petroşani – Prislop – Sarmizegetusa Regia – Castelul Huniazilor din Hunedoara-Petroşani. „De la Haţeg – spre miazăzi – se deschide minu­nata depresiune a Haţegului” sau „Ţara Haţegului, leagănul poporului român, care se întinde până la poalele Munţilor Retezat. Aşezată într-o poiană, Mănăstirea Prislop este înconjurată de dealuri care coboară domoale până aproape de monument. Un drum în „Ţara Haţegului este o coborâre în istorie”, spune atât de frumos Daniel, alături de cuvintele scrise existând, la fiecare obiectiv în parte, şi câteva filmuleţe, foarte sugestive şi bine structurate. Fireşte că nu are rost să mai spunem ce înseamnă pentru poporul român şi hunedoreni Castelul Huniazilor ori Sarmizegetusa Regia, de aceea nu întindem povestea.

„Ziua 4” înseamnă pentru grupul organizat reîntoarcerea la Timişoara, cu intrare la Biserica din Densuş, „cea mai veche biserică din lume în care se slujeşte!”. „În secolul II biserica a fost un templu păgân închinat zeului Marte, fiind transformată în secolul III în biserică creştină. Densuş este locul de înmormântare al generalului roman Longinus”, subliniază Daniel Roşca în textul anexat descrierii celebrei biserici, construită cu piatră adusă de la Sarmizegetusa, după cum au constatat specialiştii şi istoricii. După Densuş, itinerarul spre casă al grupului trece prin Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Vizita la Muzeul Grădişte şi prin împrejurimile încărcate de trecerea şi amprenta strămoşilor va încheia cele patru zile de preumblare prin judeţul considerat „leagănul poporului român”, sau „locul de naştere” al acestuia, după cum frumos ne spune Daniel printre rânduri, făcând totodată şi un apel părinţilor:

„Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut! Vizitaţi împreună locul de naştere al poporului român!”.

Corneliu BRAN – Ziarul Văii JIULUI

360 °

[ P⊕vestea SW!M 2018 ]
Adevărata p⊕veste a minerilor!
Momârlanii, ultima noastră șansă… Gazeta de Dimineață
Promovarea judeţului Hunedoara prin ”Povestea Locurilor” | Mesagerul Hunedorean
Un proiect întins pe mai bine de un an de zile, derulat de un hunedorean… Cronica Văii JIULUI

Avram Iancu – Dincolo de Limite

43 km pe Dunare in 10 ore si 30 de minute , antrenament pentru Canalul Manecii. Iti uram mult succes si vreme buna in Marea Britanie ! Avram este primul roman care vrea sa traverseze inot Canalul Manecii. (Y)

Posted by HemoTreat H on Monday, June 22, 2015

Written by Daniel ROȘCA

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 8500 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com