Satul neolitic reconstruit

Muzeul Câmpia Boianului "Traian Zorzoliu"
Oltenia

Satul neolitic reconstruit

Muzeul Câmpia Boianului “Traian Zorzoliu”

Trăim pe aceste meleaguri de mii de ani. Strămoșii noștri, geții, și înaintașii lor îndepartați s-au așezat lânga apa Oltului umbrită de codri seculari, teritoriu bogat în peste și vânat. Urmele lor le-am întâlnit de multe ori pe prundul Oltului, descoperindu-le uneltele din gresie cioplite…

La 6 iulie 1978, o echipă de arheologi, directori de muzee din județul Olt, muzeografi și alți oameni de cultură conduși de Prof. Dr. Docent Dumitru Tudor s-au deplasat la Drăgănești-Olt, la invitația organelor județene de cultură și au constatat: … pofesorul Traian din localitatea Drăgănești-Olt, a strâns o bogată colecție de materiale arheologice, pe care o adăpostește în locuința sa… Dorința colectivului este ca la Drăgănești-Olt să se organizeze un muzeu și să fie condus de prof. Traian Zorzoliu. Inaugurarea Muzeului s-a făcut la data de 22-06-1981 de către Comitetul pentru Cultură și Educație Socialistă Olt iar sediul Muzeului a fost stabilit în Casa Ghirgiu construită la sfârsitul sec. al XIX-lea.

Satul neolitic – Cultura Gumelnița

Satul neolitic din Drăgăneşti-Olt a fost reconstruit în mărime naturală în incinta Muzeului Câmpiei Boianului şi cuprinde şase bordeie în mărime naturală. Aşezarea a fost amenajată pe un teren împrejmuit cu un şanţ de apărare şi gard din nuiele împletite, precum în mileniul V î.Hr., iar intrarea se face pe o punte din lemn. În fiecare bordei există spaţii distincte: pentru locuit, pentru prepararea hranei şi pentru depozitarea uneltelor.

Iniţiatorul proiectului, Traian Zorzoliu (77 de ani), director al Muzeului Câmpiei Boianului, a amenajat colibele după „reţeta“ vremii, adică a folosit doar chirpici din trestie împletită şi pari bătuţi în pământ, iar, printre împletituri, tot pământ. Şi exteriorul colibelor a fost desenat după specificul acelei perioade. Casele sunt destinate diverselor categorii sociale: pescari, agricultori, olari, vânători. În interior se găsesc obiecte neolitice sau reconstituiri ale unor obiecte neolitice: mese, altare de cult, unelte pentru gospodărie şi pentru practicarea diferitelor ocupaţii.

O uliţă din satul original…

Acest sat neolitic reprezintă, în fapt, o uliţă din satul original. Astfel apăreau în perioada neolitică aşezările: cu un grup mic de locuinţe, trei-cinci bordeie, amenajate în zone inundabile, pe nişte mici insule, care se transformau în sate. Ca să reuşim să redăm atmosfera de atunci, ne-am pregătit foarte mult. «Arheo-parcul» s-a făcut cu munca angajaţilor Muzeului Câmpiei Boianului, zi de zi, timp de aproape un an

Traian Zorzoliu

Vezi mai mult 360 °

Surse: draganesti-olt.ro, adevarul.ro, 360 ° Cultura Gumelnița sau Casele Cucuteniene.

Written by p⊕vestea

Vacanțe la sfârșit de săptămână.

Website: http://povestea-locurilor.ro