Satul neolitic reconstruit

Muzeul Câmpia Boianului "Traian Zorzoliu"
[ locuri de vizitat ] NEOLITIC Oltenia

Satul neolitic reconstruit

Muzeul Câmpia Boianului „Traian Zorzoliu”

Trăim pe aceste meleaguri de mii de ani. Strămoșii noștri, geții, și înaintașii lor îndepartați s-au așezat lânga apa Oltului umbrită de codri seculari, teritoriu bogat în peste și vânat. Urmele lor le-am întâlnit de multe ori pe prundul Oltului, descoperindu-le uneltele din gresie cioplite…

La 6 iulie 1978, o echipă de arheologi, directori de muzee din județul Olt, muzeografi și alți oameni de cultură conduși de Prof. Dr. Docent Dumitru Tudor s-au deplasat la Drăgănești-Olt, la invitația organelor județene de cultură și au constatat: … pofesorul Traian din localitatea Drăgănești-Olt, a strâns o bogată colecție de materiale arheologice, pe care o adăpostește în locuința sa… Dorința colectivului este ca la Drăgănești-Olt să se organizeze un muzeu și să fie condus de prof. Traian Zorzoliu. Inaugurarea Muzeului s-a făcut la data de 22-06-1981 de către Comitetul pentru Cultură și Educație Socialistă Olt iar sediul Muzeului a fost stabilit în Casa Ghirgiu construită la sfârsitul sec. al XIX-lea.

Satul neolitic – Cultura Gumelnița

Satul neolitic din Drăgăneşti-Olt a fost reconstruit în mărime naturală în incinta Muzeului Câmpiei Boianului şi cuprinde şase bordeie în mărime naturală. Aşezarea a fost amenajată pe un teren împrejmuit cu un şanţ de apărare şi gard din nuiele împletite, precum în mileniul V î.Hr., iar intrarea se face pe o punte din lemn. În fiecare bordei există spaţii distincte: pentru locuit, pentru prepararea hranei şi pentru depozitarea uneltelor.

Iniţiatorul proiectului, Traian Zorzoliu (77 de ani), director al Muzeului Câmpiei Boianului, a amenajat colibele după „reţeta“ vremii, adică a folosit doar chirpici din trestie împletită şi pari bătuţi în pământ, iar, printre împletituri, tot pământ. Şi exteriorul colibelor a fost desenat după specificul acelei perioade. Casele sunt destinate diverselor categorii sociale: pescari, agricultori, olari, vânători. În interior se găsesc obiecte neolitice sau reconstituiri ale unor obiecte neolitice: mese, altare de cult, unelte pentru gospodărie şi pentru practicarea diferitelor ocupaţii.

O uliţă din satul original…

Acest sat neolitic reprezintă, în fapt, o uliţă din satul original. Astfel apăreau în perioada neolitică aşezările: cu un grup mic de locuinţe, trei-cinci bordeie, amenajate în zone inundabile, pe nişte mici insule, care se transformau în sate. Ca să reuşim să redăm atmosfera de atunci, ne-am pregătit foarte mult. «Arheo-parcul» s-a făcut cu munca angajaţilor Muzeului Câmpiei Boianului, zi de zi, timp de aproape un an

Traian Zorzoliu

Vezi mai mult 360 °

Surse: draganesti-olt.ro, adevarul.ro, 360 ° Cultura Gumelnița sau Casele Cucuteniene.

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com