Zeița de la Montreal 🇷🇴

Nadia 1976 🤸 I se spune MĂIASTRA
[ strategie turism ]

Zeița de la Montreal 🇷🇴

Pentru prima oară
lumea a cunoscut
perfecțiunea…

🇷🇴 10 absolut 🇷🇴

Nadia Elena Comăneci (12 noiembrie 1961, Onești, România) prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică. Este câștigătoare a cinci medalii olimpice de aur. Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile, „Zeița de la Montreal”, prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut. Este primul sportiv român inclus în Gymnastics Hall of Fame.

Degajă o forță
și o frumusețe
nepământeană…
I se spune 🇷🇴 MĂIASTRA 🇷🇴

Are o formă prelungă, că și cum un vis, un fuior de fum s-a materializat și a devenit concret. Picioarele sunt lipite și cresc în sus, spre șoldurile perfect rotunjite. Apoi talia se subțiază cu o grație desăvârșită, pentru a se împlini din nou, în dreptul sânilor abia conturați. Mâinile sunt doar sugerate, dar în așa fel, încât par aripi, sunt deschise și domină aerul din față lor. Gâtul e lung, grațios. Capul este cât o mărgică.

Deși primitiv modelat, pe un spațiu atât de mic, Măiastra are o mimică, te privește și îți spune ceva. Nasul e doar o ciupitură în lut. De o parte și de alta a lui te privesc două rânduri de ochi, patru găurele cât vârful acului… zeița vede mai mult decât putem vedea noi…

Totul este
redus la esență…

Întregul corp este îmbrăcat spectaculos, prin incizii făcute în lutul încă moale. Linii oblice se fac și se desfac parcă sub ochii tăi, devenind triunghiuri, romburi, micro-labirinturi ce se termină în spirale minuscule, fascinante. Două cerculețe reprezintă sexul și ombilicul. Fiecare parte a corpului devine un mister, o enigmă de descifrat, un desen în sine, la care nu poți decât să meditezi. La gât, câteva linii rotunjite și câteva puncte reprezintă un medalion pe care îl poartă zeița. Totul este atât de bine stilizat și atât de bine redus la esență, încât liniile și punctele simple, primitive, dau împreună o aură strălucitoare acestei întruchipări ce face dintr-o bucată de lut nu doar o operă fascinantă prin simplitatea ei, dar îți spune în același timp o p⊕veste. P⊕vestea unei civilizații dispărute în urmă cu mii de ani: CUCUTENI. În patrimoniul Muzeului Județean Botoșani se află o piesă unică în lume, realizată acum 6.500 de ani şi descoperită întâmplător în 1964: Venus de Drăguşeni… o zeiţă, un simbol al fertilităţii şi fecundităţii din cadrul culturii Cucuteni.

🇷🇴 4500 î. Hr. 🇷🇴
Unicat în lume…
🇷🇴 10 absolut 🇷🇴

„Este o piesă deosebită. Probabil o zeitate, fie acoperită de tatuaje, fie cu port tradiţional. Este o piesă unicat în lume, prin mărime şi frumuseţe. A fost lucrată de un artist de acum 6.500 de ani, în cele mai mici detalii. Face parte dintr-o cultură frumoasă, dar misterioasă.“ Maria Diaconescu

Reprezentarea unei
femei ajunsă la maturitate!

Statueta antropomorfă Venus de Drăguşeni redă esenţializat un corp feminin. Este modelată din pastă fină şi face parte din grupul statuetelor de dimensiuni mari. Are capul circular cu doi lobi laterali, împărţit în două printr-o creastă ce reprezintă nasul. Gâtul este lung, puternic, braţele sunt redate prin amorse rotunjite, puţin ridicate în sus. Corpul este zvelt, armonios proporţionat, abdomenul uşor bombat, spatele drept. Talia este subliniată prin modelare, fesele proeminente, şoldurile arcuite. Picioarele unite sunt demarcate printr-o uşoară şănţuire ce se termină într-un vârf comun, rotunjit. Este decorată pe întreaga suprafaţă prin incizii ce formează motive romboidale pe corp, triunghiuri pe coapse şi picioare, şi spirale îmbucate pe ombilicul. Zona inghinală până deasupra ombilicului e marcată prin incizii ceva mai adânci, ce ar putea sugera triunghiul sexual sau un obiect de port. Degajă o forță și o frumusețe nepământeană… are o formă prelungă, că și cum un vis, un fuior de fum s-a materializat și a devenit concret… i se spune Măiastra.

Venus din Drăgușeni, vechea zeiță Cucuteniană de la Botoșani, suscită și astăzi interesul oamenilor de știință prin simbolistica pe care o ascunde în lutul desăvârșit acum 6500 de ani. Cultura Cucuteni este una dintre cele mai uimitoare, impresionante și misterioase culturii ale Europei neolitice și eneolitice, foarte bine reprezentată în județul Botoșani, unde s-au descoperit numeroase așezări și vestigii. Venus de la Drăgușeni poate fi admirată de catre vizitatori în sala dedicată neoliticului de la Muzeul de Istorie Botoșani.

În 2020 stăm acasă,
vizităm România 💙💛❤
& reSTART-ăm turismul românesc!
3 Muzee unice în Moldova la 360 °

Muzeul Judetean Botosani ad Povestea Locurilor stam acasa

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com