Oradea acum 7.000 de ani

Despre Crișana
Crișana

Oradea acum 7.000 de ani

Te invităm la o plimbare prin România

Daniel Roșca, trecem la următorul nivel. Unificăm toate resursele noastre într-un singur portal [ www.povestea-locurilor.ro ] destinat românilor @ Slatineanu Ovidiu [ http://povestea-locurilor.ro/2017/12/16/ovidiu-slatineanu ] @ Mircea Bezergheanu [ http://povestea-locurilor.ro/2017/10/30/foto-video-in-dobrogea-mircea-bezergheanu ] oameni care ne inspiră!

Posted by P⊕vestea Locurilor on Wednesday, January 3, 2018

Despre Crișana

8500 de ani de c⊕ntinuitate… Cultura și Civilizația Neamului R⊕mânesc!

Crișana este o provincie istorică situată în zilele noastre pe teritoriile României și Ungariei, având ca delimitări naturale răul Tisala vest, Munții Apuseni la est, răul Mureș la sud și răul Someș la nord. Ținutul Crișanei a fost împărțit între România și Ungaria în anul 1920.

În partea din România, Crișana este compusă din județul Bihor și cea mai mare parte a județului Arad, iar pe teritoriul Ungariei, din comitatul Bichiș și comitatul Biharia. Capitala tradițională a provinciei este Oradea. Alte orașe importante ale acestei regiuni sunt: Arad, Salonta, Beiuș, Debretin, Bichisciaba și Giula. Principalele atracții turistice sunt Băile 1 Mai și Băile Felix, dar și Cetatea de piatră Șiria, Cetatea de piatră Șoimoș, Castelul Curtici și Cetatea Aradului.

Aşezare de 7.000 de ani

4,5 hectare de teren cu o istorie de circa 7.000 de ani. Cel mai mare şantier arheologic din Ţara Crişurilor se află la Oradea, în situl Salca – Pepinieră, din strada Ceyrat, și a scos în ultimele luni la inveală peste 450 de urme ale vieţuirii în această zonă, încă de acum 7.000 de ani.

„Până la încheierea săpăturilor vom număra undeva la 500 de complexe. Este vorba de urme de case, vetre de foc, gropi menajare, morminte şi cuptoare începând din Neoliticul târziu, undeva în jurul anului 4.800 înainte de Hristos, şi mergând până în secolul XIII”, a declarat BIHOREANULUI arheologul Gruia Fazecaş din cadrul Muzeului Ţării Crişurilor. Spre exemplu, una dintre cele mai bine păstrate urme o constituie un cuptor pentru ars ceramică datând din secolul II înainte de Hristos, în care au fost descoperite urme de ceramică celtică lucrată pe roata olarului. Descoperirile întăresc teza conform căreia zona a fost propice locuirii încă din cele mai vechi timpuri.

Sursa: ebihoreanul.ro.
Descoperă obiectivele turistice din Crișana.
Vezi mai mult despre Civilizația și Cultura Neamului R⊕mânesc!

[fts_facebook type=album_photos id=100000641889893 posts=6 album_id=1220189121416962 image_width=250px image_height=250px space_between_photos=1px hide_date_likes_comments=no center_container=yes]
Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com