De la bronz la fier
Prima epocă a fierului se împarte într-o perioadă timpurie cuprinzând două faze numite Hallstatt A şi Hallstatt B, într-o perioadă mijlocie sau Hallstatt C şi alta târzie denumită Hallstatt D.
Ca durată, prima epocă a fierului de pe teritoriul României începe aproximativ pe la jumătatea secolului al XII-lea (1150) î.Hr. şi ia sfârşit în regiunile de la sud de Carpaţi şi în Dobrogea pe la 450 î.Hr. Cronologia aceasta absolută a întregii epoci şi a fiecărei perioade sau subperioade în parte se stabileşte în raport cu momentul încheierii epocii bronzului şi cel al începutului celei de-a doua epoci a fierului.
[fts_facebook type=album_photos id=100000641889893 posts=6 album_id=1032448813560654 image_width=250px image_height=250px space_between_photos=5px hide_date_likes_comments=no center_container=yes]Legătura dintre fier,
om şi glia strămoşească…
Potrivit Mediafax, pe traseul autostrăzii Sibiu-Nădlac s-au descoperit în 2012 mai multe obiecte arheologice, printre care și o replică de mici dimensiuni a unui car de fier. Este fabricat doar din fier… spre deosebire de alte piese asemănătoare… Carul votiv de la Bujoru. Deținător: MNIR. Nr. inv.: 135281. Perioadă: Preistorie – Hallstatt mijlociu. Datare: Secolul VIII a.Chr Cultura: Basarabi. Material: Bronz. Copyright: MNIR.
Una dintre cele mai însemnate epoci din istoria lumii, a adus cu sine un salt extraordinar în dezvoltarea civilizaţiilor din vechime. Începând cu această importantă perioadă a Epocii Fierului, se produc mari schimbări în cadrul societăţilor, unde întâlnim noi practici agricole şi tehnici revoluţionare de prelucrare metalurgică. Fierul devine astfel un metal foarte apreciat de către toţi, devenind o armă extrem de eficientă în contextul războaielor petrecute încă din cea mai îndepărtată antichitate.
Dar una dintre cele mai însemnate utilizări ale fierului, începe cu perioada timpurie a acestei fabuloase epoci, unde întâlnim folosirea lui în scop ceremonial, fiind totodată considerat un metal extrem de scump, şi chiar ✨ mai scump decât aurul ✨ De la pluguri şi seceri, scuturi frumos ornamentate şi săbii, până la caruri votive şi felurite obiecte de artă ce impresionează ochiul privitorului, fierul capătă de aici încolo forme din ce în ce mai complexe şi întrebuinţări diverse.
360 ° Începutul primei epoci a fierului…
🇷🇴 reBranding ROMANIA 🇷🇴 Un proiect CSR B2B Strategy ™ |