Michelet, Paris 1859, către trimisul lui Cuza: „Fiţi voi înşivă, nu imitaţi pe nimeni. Aveţi sub picioarele voastre izvoare de apă vie. Nu invidiaţi popoarele bătrâne, ci priviţi-l pe al vostru. Cu cât mai adânc veţi săpa, cu atât veţi vedea tâşnind mai mult viaţa.”
2.200 – 1.800 î.Hr.
Bucata preţioasă de rocă, denumită ”Piatra scrisă Broscaru”, conţine însemne oarecum asemănătoare celor de pe pereţii aşezării rupestre Fundul Peşterii, aflată în aceeaşi zonă. Aici apar peste 200 de simboluri, pentru care s-a folosit tehnica inciziei şi a zgârierii pe perete a figurii, obiectului sau simbolului. Aici sunt redate arme, vârfuri de lance, de săgeţi sau suliţe, cu sau fără coadă de lemn, pumnale, dar şi alte semne specifice artei rupestre preistorice, cu similitudini în ţară, cum ar fi Basarabi şi Clisura Dunării, sau în străinătate, respectiv Spania, Franţa şi Italia.
Despre toate aceste scrieri, un istoric buzoian susţine că sunt vechi de peste 3.000 de ani:
”E un spaţiu în care oamenii preistorici au venit şi au desenat în piatră reprezentări de arme şi diverse simboluri. Ca datare, s-ar încadra între 2.200 şi circa 1.800 î.Hr., deci epoca bronzului. Este unicat în sud-estul Europei… ” Sebastian Matei, cercetător la Muzeul de Istorie Buzău.
Unii istorici sunt de părere că simbolurile încrustate adânc în piatră ar avea corespondent în desenele de pe tăbliţele de la Tărtăria, cultura Vinča – Turdaş, descoperite de cercetătorul clujean Nicolae Vlassa în anul 1961, dar şi în pictografia sumeriană. Ei spun că în cercetarea scrierilor din Munţii Buzăului, inclusiv a celei de pe dealul Broscaru, trebuie făcută în ansamblu şi nu separat, întrucât ar exista o conexiune între ele…
360 °
Obiective turistice în Buzău.
Țara Luanei * Trovanții din Buzău
Templul de piatră de la Șinca Veche.
[fts_facebook type=album_photos id=100000641889893 posts=6 album_id=1063443447127857 image_width=350px image_height=270px space_between_photos=10px hide_date_likes_comments=no center_container=yes]Daniel Ruzo, 1968 – explorator sud-american (La historia fantastica de un descubrimiento): „Carpaţii sunt într-o regiune a lumii în care se situa centrul european al celei mai vechi culturi cunoscute până în ziua de astăzi.”