Sica Getică de la Bulbuc

{ pumnalele curbate de tip sica }
🏹 GETÆ

Sica Getică de la Bulbuc

Falxul si pumnalul getic

Pentru a limita efectele devastatoare ale armelor curbe getice, armata romană a trebuit să realizeze inovaţii în domeniul echipamentului de protecţie folosit în luptă. ”Falx-ul i-a determinat pe romani să efectueze numeroase schimbări în echipamentul militar. Au introdus o piesă de armură, nefolosită anterior, ”manica”, au îmbunătăţit coiful roman şi s-au reîntors la forme modificate de lorica hamata şi lorica squamata, special pentru aceste campanii contra dacilor

Michael Schmitz – ”The Dacian Threat, 101-106 AD”.

Pumnalul getic din Bulbuc

Comuna Ceru Băcăinţi, ALBA.

Pumnal curb de tip sica de origine getică a fost descoperit întâmplător în 2014, împreună cu alte arme şi unelte, în localitatea Bulbuc, comuna Ceru Băcăinţi, de către Tudor Ponoran, fiul primarului din Zlatna. Arma getică descoperită este spectaculoasă prin faptul că aparţinea elitelor aristocratice şi războinice ale Imperiului GETIC, dar şi prin conservarea de excepţie.

Astfel de pumnale se mai găsesc aproximativ 60 la număr în toată ţara, iar cel de faţă s-ar afla între primele 10, din punct de vedere al conservării. Pumnalul are o lamă curbată cu elemente geometrice şi zoomorfe încrustate, iar pe tăişul interior al lamei un şanţ de scurgere al sângelui. Tudor Ponoran a povestit că a descoperit 5 astfel de pumnale în zona satului Bulbuc, la 10 kilometri de Zlatna, cu ajutorul unui detector de metale, la 50 de centimetri sub pâmânt.

Are şi o teacă foarte bine conservată, iar din câte ştiu sunt cam aproximativ 60 de astfel de pumnale în toată România, dar acesta este în primele 10 ca şi conservare. Are şi un un mâner frumos desenat. Aparţinea aristocraţiei perioadei respective, războinicilor. Trebuie să specific că toate obiectele s’au păstrat într’un mod extraordinar ca şi conservare în timpul celor aproximativ 2000 de ani.”

5 morminte getice,
pe o arie de 10 metri pătraţi…

Astfel de pumnale curbe apar în izvoare şi reprezentări încă din secolul V î.Hr., atunci când Herodot afirma că geții ”erau înarmaţi cu suliţe, scuturi uşoare şi săbii mici”. Clemens din Alexandria aminteşte şi el că geții au inventat acele harpe, un fel de cuţite, pumnale lungi încovoiate. Piese similare, datate în secolele IV – III, au fost descoperite într-o serie de situri arheologice, precum necropola de la Zimnicea, sau oraşe getice dintre Rodopi şi Balcani.

Potrivit lui Gabriel Rustoiu, termenul sica a început să se încetăţenească undeva în secolul III î.Hr. şi caracteristic la acest pumnal, pe lângă forma curbă şi tăişul interior este un şant de scurgere a sângelui. De asemenea, pe lame apar o serie de elemente geometrice sau zoomorfe, respectiv reprezentări de păsări de vultur, cum este şi exponatul de faţă. În medie, un astfel de pumnal are între 25 şi 35 de centimetri lungime, dar sunt şi mai scurte şi mai lungi, cum este exponatul de la muzeu, care are 40,9 de centimetri.

În ceea ce priveşte aria lor de răspândire, pumnalele curbate de tip sica sunt găsite în special în nord-vestul Bulgariei, în Oltenia, în vestul şi sudul Munteniei şi sud-vestul Transilvaniei. În Trasilvania, au mai fost descoperite două astfel de pumnale, la Cugir, însă descoperirea de la Zlatna se remarcă prin faptul că avea 5 pumnale. La Bulbuc au fost descoperit 5 morminte getice, pe o zonă de 10 metri pătraţi. Pe lângă cele 5 pumnale, au mai fost găsite 3 zăbale de tip getic, un pinten şi 6 suliţe.

360 °

Războinici profesioniști * Tarabostes @ Cătălin Borangic
Masivitatea brățărilor getice { între 700 şi 1.200 de grame }

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com