Poarta de intrare
în Parcul Național Retezat
Fortul Mălăieşti are o vechime de şase secole.
Vechea cetate a cnezilor din Ţara Haţegului.
Fortăreața medievală a fost ridicată, la sfârșitul secolului al XIV-lea, de familia de cnezi Sărăcin, la ieșirea din satul Mălăiești, ca punct de apărare împotriva unor atacuri mai ușoare.
La început, cetatea avea un singur turn principal, apoi a fost ridicat și un brâu de ziduri înalte de șase metri și patru turnuri care înconjurau donjonul. De-a lungul timpului, acestea s-au distrus, astfel că a rămas în picioare până astăzi doar turnul-donjon. Turnul-locuinţă central, este conservat integral. În jurul său este vizibilă o parte a curtinei, la care, în secolul al XVI-lea, s-au adăugat patru turnuri exterioare, cu forme neregulate, vizibile acum doar aproape de suprafaţa solului.
La Cetatea Mălăiești se ajunge foarte ușor, pe drumul spre Nucșoara, poarta de intrare în Parcul Național Retezat. Fortăreața medievală se află pe un deal stâncos, între două văi. Cu un kilometru înainte de a ajunge în Nucșoara se desprinde un drum spre stânga care urcă spre cetate. Mălăieşti se găseşte mai sus cu alţi trei kilometri, pe aceeaşi şosea pe care se află şi Sălaşu de Sus unde călătorul poate vedea ruinele unei curţi nobiliare – care a aparţinut familiei de origine românească Mara.
360 °
Legendele Munților Retezat – Tradiţii străvechi de peste 2000 de ani
Vizitează locul de naştere al poporului român [ circuit HUNEDOARA ]
Comments are closed.