Primul monument medieval din județul Hunedoara.

Cetatea de la Mălăiești | Țara Hațegului

Poarta de intrare
în Parcul Național Retezat

Fortul Mălăieşti are o vechime de şase secole.
Vechea cetate a cnezilor din Ţara Haţegului.

Fortăreața medievală a fost ridicată, la sfârșitul secolului al XIV-lea, de familia de cnezi Sărăcin, la ieșirea din satul Mălăiești, ca punct de apărare împotriva unor atacuri mai ușoare.

La început, cetatea avea un singur turn principal, apoi a fost ridicat și un brâu de ziduri înalte de șase metri și patru turnuri care înconjurau donjonul. De-a lungul timpului, acestea s-au distrus, astfel că a rămas în picioare până astăzi doar turnul-donjon. Turnul-locuinţă central, este conservat integral. În jurul său este vizibilă o parte a curtinei, la care, în secolul al XVI-lea, s-au adăugat patru turnuri exterioare, cu forme neregulate, vizibile acum doar aproape de suprafaţa solului.

La Cetatea Mălăiești se ajunge foarte ușor, pe drumul spre Nucșoara, poarta de intrare în Parcul Național Retezat. Fortăreața medievală se află pe un deal stâncos, între două văi. Cu un kilometru înainte de a ajunge în Nucșoara se desprinde un drum spre stânga care urcă spre cetate. Mălăieşti se găseşte mai sus cu alţi trei kilometri, pe aceeaşi şosea pe care se află şi Sălaşu de Sus unde călătorul poate vedea ruinele unei curţi nobiliare – care a aparţinut familiei de origine românească Mara.

360 °


Legendele Munților Retezat – Tradiţii străvechi de peste 2000 de ani
Vizitează locul de naştere al poporului român [ circuit HUNEDOARA ]

[fts_facebook type=album_photos id=100000641889893 access_token=EAAP9hArvboQBANKBNsoQYIwCs8ZAk3ZB5iv7bMdgrZAokyYFTADfeV5EQE91uiD1klsz8ZBwneZCXM2YNAG4ZBLWByKjK9P9FSFfENRohLmhuCQlQ1uJZB6RNZBlS697GStveCC5LwtarbKU6ZCx1AO0V8jHOOEandc2c3qrnWqCpVwZDZD posts=6 description=yes album_id=1373527512749788 image_width=250px image_height=250px space_between_photos=1px hide_date_likes_comments=no center_container=yes]

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com

Comments are closed.