Cum arată Parângul vara
vs Magia iernii din Parâng…
Trasee montane virgine…
Favorizată de relieful Carpaților Transilvăneni, Valea Jiului oferă un cadru natural unic. Deși în mod tradițional această regiune nu este considerată o destinație turistică (* descriere Primăria Petroșani), există cel puțin trei argumente care susțin contrariul: Valea Jiului este principala poartă de intrare în Parcul Național Retezat și accesul în munții Parâng, Retezat și Vâlcan. Valea Jiului este o regiune turistică accesibilă pentru toate buzunarele. Arealul turistic Valea Jiului este o regiune relativ nedescoperită. Datorită locației geografice și a contextului socio-economic, regiunile montane și fondul forestier nu au suferit în aceeași măsură efectele transformărilor antropice precum majoritatea stațiunilor turistice europene. Prin contrast, aici se mai pot descoperi încă peșteri, se pot face drumeții netulburate de zgomotoasele convoaie mecanizate populate de amatorii de picnic, se pot explora trasee montane virgine și se pot descoperi stânci pentru cățărat „necucerite” încă. Întreaga zonă este „înnobilată” de prezența ursului brun, a caprei negre, a mistrețului și a lupului.
22 de lacuri glaciare
Zona turistică Petroșani – Parâng constituie un punct de atracție pentru turiștii români și pentru cei din străînătate datorită resurselor naturale: peisaje montane, lacuri glaciare, fond forestier, fond cinegetic, o rezervație botanică și părtii de schi. Zona turistică Petroșani – Parâng este situată în sud–estul județului Hunedoara, la o distanță de aproximativ 100 km față de municipiul Deva, reședința de județ, făcând parte din Carpații Meridionali, grupa Parâng – Șureanu.
Munții Parâng ocupă o suprafață de 1100 Kmp învecinându-se la nord cu Munții Șureanu, la nord-vest cu Munții Retezat, la est cu Munții Căpățânii iar la vest sunt despărțiți de Munții Vălcan prin Defileul Jiului. Se remarcă prin piscurile de o rară frumusețe:
– Vârful Parângul Mare – 2519 m fiind al treilea vârf că înălțime din România;
– Vârful Cârja – 2405 m;
– Vârful Parângul Mic – 2074 m;
– Vârfurile: Mija, Stoienița și Mohorul.
Munții Parâng adăpostesc 22 de lacuri glaciare dintre care amintim:
– Lacul Roșiile;
– Lacul Gălcescu;
– Lacul Mija;
– Lacul Verde.
Un mod de viață…
Din Munții Parâng izvorăsc râurile Lotru, Jiul de Est, Gilord. Municipiul Petroșani este situat pe parcursul inferior al Jiului de Vest. Pe teritoriul acestuia primește patru afluenți care-l traversează: Maleia, Staicului, Slatinioara și Sălătruc. Staţiunea Petroșani – Parâng, devenită staţiune turistică de interes naţional prin Hotărârea de Guvern nr. 1205/2009, oferă alpiniştilor, schiorilor şi tuturor celor care sunt pasionaţi de drumeţii, aproximativ 1.200 locuri de cazare la cabane şi vile, având 10 pârtii întreţinute cu utilaje de bătut zăpada, 6 teleschiuri şi două instalații de telescaun.
Sălătruc – Inima Ținutului Momârlanilor
Accesul în masiv, implicit în staţiune, se poate face dinspre Petroşani, pe şoseaua asfaltată până la staţia de îmbarcare a telescaunului, care asigură transportul până în zona turistică a Parângului Mic. De aici se poate continua cu traseul de creastă care atinge toate vârfurile cu posibilităti de coborâre în căldările glaciare de pe versantul Estic. În perioada de iarnă, pe lângă schi, se mai practică și alte sporturi de iarnă cum ar fi: sanie, snowboard, plimbări cu motoscuter și zbor cu parapanta.
360 °
Parângul noaptea…
Momârlanii, ultima noastră șansă…
Sălătruc – Cimitirul ”vesel” al Văii Jiului