3 august 1919
Primirea armatei române
„O zi de mare sărbătoare pentru Timişoara, a fost duminică, 3 august 1919: primirea armatei române. De-a lungul traseului pe unde au intrat vitejii fuseseră ridicate arcuri de triumf, împodobite cu flori şi covoare. Festivităţile fuseseră pregătite dinainte. încă de sâmbătă ostaşii erau cantonaţi la marginea oraşului, în apropiere de comuna Ghiroda. Unităţile militare de infanterie şi de artilerie erau comandate de colonelul Virgil Economu; a intrat pe un cal împodobit cu ghirlande de flori. Două mii de tineri călăreţi din Timişoara şi din satele învecinate… au format banderii, venite la bariera oraşului ca să întâmpine armata. Drumul triumfal a străbătut artera principală a oraşului până în piaţa mare din centrul cetăţii — denumită de atunci a Unirii — unde s-au desfăşurat solemnităţile primirii”. Camil Petrescu
România Mare
Unirea Banatului cu România
Bustul Reginei Maria a fost dezvelit astăzi 3 august 2019 – de Ziua Timișoarei, în Piața Victoriei. Acum 100 de ani, Timișoara întregea România Mare! La 3 august 1919, Armata Română intra în Timișoara și Banatul se unea cu România. După Declarația de Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, au urmat negocieri dure între români și sârbi pentru Banatul istoric, arbitrate de americani, francezi şi britanici și finalizate la Conferința de Pace de la Paris, în 22 iunie 1919.
Un rol esențial în aceste negocieri l-a avut Regina Maria, “arma secretă” a României. La sărbătorirea Centenarului Timișoarei în România, inaugurarea bustului Marii noastre Regine, căreia îi datorăm recunoașterea internațională a României Mari, este un binemeritat omagiu. Față în față cu bustul Regelui Ferdinand, suveranii Unirii străjuiesc o Piațetă nou creată în centrul Timișoarei.
La mulți ani, Timișoara!
La mulți ani, România Mare!
Recunoștință suveranilor Unirii: Regele Ferdinand și Regina Maria!
360 °
Orașul premierelor, Timişoara.
[ perioada interbelică la 360 ° ]