Așezare fortificată eneolitică
Din eneolitic spre antichitate
Mărturiile trecutului – 7527 de ani de continuitate
Eneolitic – epoca bronzului & a fierului – antichitate
Situl pluristratificat este amplasat pe terasa de pe partea dreaptă a Topoliţei, în imediata apropiere a unei mlaştini, la aproximativ 700 m nord-vest de confluenţa Pârâului Netezi cu Topoliţa şi la 400 m vest de staţiunea Grumăzeşti-Deleni. Situl a fost descoperit în anul 2003 de Vasile Diaconu, care, în perioada 2006-2008, a întreprins aici câteva cercetări de suprafaţă. Vestigiile identificate aici au fost încadrate de descoperitor în eneolitic (cultura Precucuteni), epoca bronzului (cultura Nouă), epoca fierului (Hallstatt) şi antichitate (secolele II-III d.H.).
În anul 2017, au fost efectuate investigaţii arheologice interdisciplinare neinvazive, ce au afectat parţial situl şi zona sa limitrofă, constând în cercetări de suprafaţă, fotografii aeriene cu drona, modelarea digitală a terenului şi prospecţiuni geomagnetice, în vederea reevaluării potenţialului staţiunii, stabilirii formei, dimensiunilor şi limitelor depunerii antropice, precum şi a gradului actual de conservare a vestigiilor.
Astfel, a fost evidenţiată existenţa unei aşezări din faza Precucuteni II, de formă rectangulară (dreptunghiulară), orientată pe direcţia NV-SE, cu suprafaţa aproximativă de 1,5 ha, care dispune de un sistem de fortificaţie alcătuit dintr-un şanţ, identificat parţial pe laturile sale de nord-vest şi sud-vest. Resturile construcţiilor din cuprinsul său par a fi dispuse în grupuri. În prezent staţiunea este afectată de lucrările agricole, iar în partea mediană de stâlpii reţelei electrice de înaltă tensiune, care o străbate de la vest la est.
Situl arheologic se află exact într-o curte de gospodar, Gheorghe Arnăutu, din Topolița. Undeva, în capătul livezii din grădina lui nea Gheorghe, câteva movile de pământ arată că locul de muncă al arheologilor este aproape. Șase tineri, liceeni din Târgu Neamț, lucrează de zor. Dr. Vasile Diaconu explică: ”Am angajat opt tineri pentru lucrările la acest sit arheologic. Azi au venit doar șase. Îi plătesc cu 80 de lei pe zi. Aici e muncă, iar când plouă stăm în acel cort improvizat, de lângă copac. O să ne ia două sau trei zile să astupăm cu pământ ceea ce am scos de pe această suprafață”.
Ca un făcut, câteva minute mai târziu, dr. Vasile Diaconu descoperă la baza solului o statuetă feminină și o arată, mândru. E un moment plin de emoție, dar, de altfel, așa sunt toate când cauți mărturiile trecutului. Nu trebuie să fii de specialitate ca să simți fiori și entuziasm în fața unui ciob sau a unei unelte păstrate în măruntaiele solului suntem, dacă nu chiar mii de ani.
360 °
Civilizaţia născută din potop – Cultura Precucuteni
Surse: cimec.ro; mesagerulneamt.ro & b2b-strategy.ro.