Locul de naştere
al poporului român!
♦ Imperiul GETIC ♦
Regatul lui BUREBISTA
Burebista stăpânea aproape un sfert din Europa! Între anii 82 şi 48 î.Hr., regele Burebista a reuşit să unifice majoritatea triburilor getice într-un regat uriaş, mărginit la nord de teritoriile actuale ale Cehiei şi Slovaciei, la sud de Munţii Balcani, la vest de Dunărea de mijloc (cam pe unde e acum Viena) şi la est de gurile Bugului. Capitala spirituală a Imperiului GETIC fiind la Sarmizegetusa Regia.
Decebalvs
Per Scorilo
♦ niciodată supus ♦
Decebal s-a născut între anii 50 şi 60 după Hristos şi a ajuns la conducerea imperiului în anul 87, într-o perioadă în care acesta se afla sub ameninţarea armatelor romane. Puterea i-a fost cedată de bunăvoie, potrivit relatărilor unor istorici antici, de către regele Duras, iar decizia a permis astfel reorganizarea şi întărirea statului. Decebal a fost fiul regelui Scorilo, potrivit interpretării date de istorici unei inscripţii descoperite în Sarmizegetusa Regia. Este vorba de un vas, probabil unul de cult, ştanţat cu inscripţiile Decebalvs Per Scorilo. Deși mai restrâns ca arie geografică decât Regatul lui Burebista – cuprinzând Transilvania, Banatul, Oltenia, centrul și sudul Moldovei, noul stat era mai puternic și mai bine organizat. Progresele înregistrate în acest timp de societatea getică erau multiple și importante: o populație mai numeroasă și grupată în jurul multor dave în care pulsa o vie activitate economică, legături comerciale cu lumea greco-romană & o cultură înfloritoare cu puternice elemente originale.
„Era foarte priceput în ale războiului și iscusit la faptă, știind să aleagă prilejul pentru a-l ataca pe dușman și a se retrage la timp. Abil în a întinde curse, era viteaz în luptă, știind a se folosi cu dibăcie de o victorie și a scăpa cu bine dintr-o înfrângere: pentru cari lucruri el a fost mult timp un potrivnic de temut al romanilor. .” Dio Cassius
Jugul triumfului getic!
Bătăliile dintre aceste două marii imperii ale antichității duc la pierderi mari de ambele părţi multe armistiții și alianțe, începând cu Domiţian și terminând cu Traian. Imperiul GETIC într-adevăr a pierdut o bătălie extrem de importantă, în care DECEBAL a fost conducătorul armatei, dar la finalul războiului, chiar dacă în timpul domniei Regelui DECEBAL Dobrogea a fost sub influență romană, în anul 450 d. Hr. din Dobrogrea, ALARIC – Dinastia Bălților, pornește și dă ultima lovitură de grație imperiului roman… jugul triumfului getic!
360 °
Sarea-n bucate…
Am pierdut o luptă
dar am câștigat războiul… !
Vizitează locul de naştere
al poporului român ♦ HUNEDOARA
Comments are closed.