O adevărată lecție de identitate națională

Principii puternic înrădăcinate în 🇷🇴 neamul românesc 🇷🇴

Despre 🇷🇴 identitate
națională & românism!

Dacă Vădastra reprezintă o adevărată lecție de identitate națională orientată aproape 100% spre ceramica contemporană, Turdaș-Vincà, NEW AGE / futuristă și agresivă în același timp… Cucuteni vine cu expresivitate prin forme, vezi vasele binoclu.

Care cultură definește mai bine România de astăzi? Eu am votat Turdaș Vincà pentru că România zilelor noastre este un haos plin de agresivitate neolitică… 😢 Mă întreb cum poate să arate la final votul dacă ardelenii ar conștientiza faptul că Turdaș este practic primul oraș de pe teritoriul actual al Transilvaniei sau mai ales dacă toți moldovenii ar conștientiza faptul că moldovenii străvechi sunt de fapt întemeietorii orașului… 😂

O experiență
profund umană!
🇷🇴 VĂDASTRA 🇷🇴
🇷🇴 O L T E N I A 🇷🇴

Vădastra dezvăluie o serie de principii puternic înrădăcinate în neamul românesc. Cultura Vădastra aparține Neoliticului Mijlociu și a fost răspândită pe teritoriul României în estul și sud-estul Olteniei. În ansamblul său, Cultura Vădastra poate fi definită ca o experiență profund umană, fiind o lecție a trecutului, care transmite adevărate ecouri spirituale și dezvăluie o serie de principii puternic înrădăcinate în neamul românesc.

5.000 î.Hr.

Cultura Vădastra e fascinantă pentru că reprezintă o adevărată lecție de identitate națională, care întărește sentimentul de apartenență și subliniază originea neamului strămoșesc din sud-estul Olteniei. Cultura a fost descoperită în a doua jumătate a secolului XIX, odată cu începuturile arheologiei românești. Primele descoperiri au fost realizate în 1871 în așezarea eponimă a culturii, în punctul Măgura Cetate. Termenul de Cultura Vădastra definește o întreagă civilizație cuprinsă între Olt și Jiu, cu extindere la est de Olt, limita nordică a acestui areal de răspândire de acum 6000 de ani aflându-se în preajma orașului Caracal de astăzi.

Valoarea Culturii Vădastra este subliniată mai ales de ecourile sale contemporane, această cultură fiind cea care a imprimat în tradiția locului motive decorative întâlnite și azi. Olărit, Încondeiatul ouălor, Instrumente muzicale, Covoare oltenești, Cusături populare, Costume populare * de călușar, Icoane pe lemn și sticlă, Măști populare, Cojocărie, Țest de pământ, Prelucrarea fierului, Împletituri vegetale, prelucrarea artistică a papurei, Arta lemnului, cioplitul în lemn și os, lăzi de zestre, furci de tors, linguri, ploște, bâte ciobănești, codriște de bici, troiţele & obiectele gospodărești.

Cultura 🇷🇴
Turdaș Vinča

5.500-3.500 î.Hr. 💙💛❤
🇷🇴 Banat / Transilvania 🇷🇴
⚔️ Stăpânii lumii neolitice ⚔️

Singura cetate neolitică de dimensiuni gigantice a fost clădită în anul 4200 î.Hr. Se întindea pe 100 de hectare și a ieșit la lumină la Turdaș – Județul Hunedoara în aproprierea râului Mureș. Existența acestei cetăți vine în contradicție cu tot ceea ce se știa până acum despre această cultură neolitică considerată pacifistă și matriarhală.

Cercetările arheologice de pe traseul autostrăzii Sibiu Nădlac au scos la iveală primul oraș din Transilvania – așezarea neolitică de la Turdaș, care era un centru regional de producție și distribuție a ceramicii. Sabin Luca, directorul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, instituție care a coordonat o parte din lucrările arheologice de pe traseul autostrăzii Sibiu Nădlac, a declarat, într-o conferință de presă, că în punctul Lunca din județul Hunedoara, în apropierea râului Mureș, a fost descoperit primul oraș din Transilvania – așezarea neolitică de la Turdaș, care datează ”de dinainte de piramide”.

Înainte cu mii de ani de a se ridica piramidele în Egipt undeva între mileniile V și III î.Hr., a fost o cultură europeană ce se întindea în jurul fluviului Dunărea, pe teritoriul României, Serbiei, Bulgariei și Macedoniei, dar urme evidente ale acesteia regăsindu-se în toată Peninsula Balcanică. Este vorba de cultura Turdaș – Vinča. Numele culturii vine de la localitatea Turdaș aflată în partea central estică a Județului Hunedoara. Zsófia Torma, prima femeie arheolog din Transilvania, a descoperit aici, în secolul al XIX-lea, primele vestigii materiale ale culturii „Turdaș”, cunoascută mai apoi drept cultura Vinča, de la o suburbie a orașului Belgrad (este capitala și cel mai mare oraș al Serbiei; situat la confluența dintre râul Sava și fluviul Dunărea), unde în anul 1908 au fost descoperite primele artefacte ale acestei culturi, din Serbia. Arheologii iugoslavi și români au crezut inițial că această cultură a început în jurul anului 2700 î.Hr., dar apoi au avansat în preistorie cu noile descoperiri făcute. Acestei culturi îi sunt atribuite celebrele „Tăblițele de la Tărtăria”.

C U C U T E N I 🇷🇴
6.500 – 2.500 î.Hr.
M O L D O V A 🇷🇴

„Revoluţia neolitică”

„Revoluţia neolitică” a cuprins vaste teritorii, dând naştere primilor civilizații umane. În Europa, potrivit datelor arheologice, „revoluţia neolitică” începe la finele mileniului al VI-lea – începutul mileniului al V-lea î.Hr. Cultura Cucuteni-Tripolie este una din cele mai timpurii civilizaţii din Europa, care s-a constituit cu câteva secole înainte de apariţia aşezărilor umane în Mesopotamia şi Egiptul Antic… Denumirea provine de la localităţile în preajma cărora au fost descoperite pentru prima dată vestigii ale acesteia, Cucuteni un sat din apropierea Iaşului – România şi Tripolie – localitate din Ucraina. Mileniul de aur al umanității: prima formă de reprezentare a roții, simbolul YIN YANG folosit pentru prima dată pe temple și vase, cea mai veche atestare a SVASTICI, semn solar… inventatorii orașului… ar cel mai important pentru umanitate a fost descoperirea și comercializarea cuprului care a însemnat de fapt revoluția neolitică * piatră vs metale.

Perioada neolitică este una din epocile preistoriei în care agricultorii şi crescătorii de animale i-au înlocuit pe vânători şi culegători. Are loc trecerea la modul de viaţă sedentar şi îşi fac apariţia primele localităţi, primele meşteşuguri. Pornind de la importanţa schimbărilor survenite, istoricii numesc această transformare „revoluţie neolitică”, piatră vs metale.

Marija Gimbutas – Profesor la U.C.L.A. – Civilizaţie şi Cultură: „România este vatra a ceea ce am numit Vechea Europă, o entitate culturală cuprinsă între 6.500 – 3.500 î.Hr., axată pe o societate matriarhală, teocrată, paşnică, iubitoare şi creatoare de artă, care a precedat societăţile indo-europenizate, patriarhale, de luptători din epoca bronzului şi epoca fierului. A devenit de asemenea evident, că această străveche civilizaţie europeană, precede cu câteva milenii pe cea sumeriană. A fost o perioadă de reală armonie, în deplin acord cu energiile creatoare ale naturii.”

360 °

Susține și TU
proiectul 🇷🇴
V O T E A Z Ă
reSTART 💙💛❤
🇷🇴 ROMÂNIA 🇷🇴

LinkedIn: analizăNEOLITIC
Facebook: bit.ly/GETÆpoll




🇷🇴 reBranding ROMANIA 🇷🇴
Un proiect CSR B2B Strategy
Written by Daniel ROȘCA

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 8500 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com

Comments are closed.