Frumusețile ascunse
ale României 💙💛❤
Granița dintre Maramureș și Ardeal
Al doilea parc național, ca mărime, din România. Aria sa de extindere nu se limitează la un singur județ, cuprinzând extremitatea estică a Maramureșului, pe teritoriile administrative ale comunelor Moisei și Săcel și al orașului Borșa; dar și cea nord-estică a județului Bistrița-Năsăud, pe teritoriile comunelor Maieru, Parva, Rebrișoara, Rodna, Romuli, Șanț și Telciu și pe cel al orașului Sângeorz-Băi. Locuri splendide care-ți taie răsuflarea; dar mai ales pentru sentimentul profund de liniște și regăsire personală domină întreg arealul parcului. Un lucru remarcabil, ce pune pe harta României această zonă, este peisajul glaciar deosebit, fiind reprezentat de lacurile glaciare.
Oaza de liniște…
Botaniști din intreaga lume au fost atrași de această zonă, care datorită diversității geomorfologice și pedoclimatice a acestor munți, s-a dezvoltat o floră impresionantă, ce cuprinde Opaițul Munților Rodnei și Floarea de colț. La fel de bogată poate fi considerată și fauna, pentru că Munții Rodnei găzduiesc peste 500 de specii de fluturi; și peste 150 de specii de păsări, cele mai multe fiind puse sub protecție națională și europeană.
Mai pot fi regăsite și animale precum căprioara, bursucul, cocoșul de munte, nevăstuica, capra neagră, râsul, ursul brun, lupul; și lista continuă. Parcul Național Munții Rodnei poate fi considerat, așadar, o adevărată bogăție, o oază nesperată de liniște…
360 °
Apa de aur din Munții Rodnei.
Surse: Sângeorz-Băi, C. Dărăban & D’ORA.
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de ♰ moarte ♰