PIȚĂRĂII din Valea JIULUI
& CRAII din Ținutul Momârlanilor ۞
Împletind elemente precreștine şi creştine, această colindă care vesteşte naşterea lui Iisus Christos și un An Nou bun, în Valea Jiului are particularități notabile, colindătorii din Estul Văii Jiului fiind ,,stegari”, (numai feciori), purtători ai unor simboluri cu forme şi culori deosebite, montate pe o prăjină lungă şi înflorată. Steagul este un semn distinctiv important al alaiului de pițărăi, modul lui de împodobire reprezentând o mândrie pentru ei.
Traseul
Cândva, am susținut că pițărăii au un traseu asemănător modului în care defilau cei merituoşi din legiunile romane, la sfârşitul Saturnaliilor, adică în formă de patrulater trecând prin fața celor patru porți ale castrului (porta praetoria, decumana, princpalis dextra şi principalis sinistra) lăudându-se cu medaliile, însemnele de vitejie primite şi cu cele cucerite de la duşmani…
Dar, după spusele celor care s-au ocupat îndeaproape de acest obicei, astăzi colindătorii încearcă să treacă pe la fiecare consătean, să acopere tot satul! Regulile tradiţionale privind locul de adunare şi traseul sunt respectate aşa cum sunt statornicite prin tradiție.
Jocul pițărăilor
De subliniat e faptul că fluieraşii, existenţi în toate satele Văii Jiului, din Câmpu’ lui Neag şi până în Merişor, însoțesc pițărăii şi cântă câte o „momârlănească”, „învârtită”, „jienească”, „bătută” pe la fiecare casă, ceea ce e un semnal clar că oamenii intră în sărbătoarea mare a Crăciunului, a nașterii Mântuitorului Iisus Christos. Ioan DAN Bălan
360 °
PIȚĂRĂII din Valea JIULUI
CRAII din Ținutul Momârlanilor
∆ ⌘ ♦ ۞ ۩ ஜ ⭐ R O S T ♰ ☸️ ☯ 🏛️ ⊕